ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

5000 kandidāti


Publicēts: 24.01.2022

Vai vēl atcerieties 20.gadsimta noslēgumu, kad tika publicēta ziņa par pirmo atklāto citplanētu? Sākotnēji to skaits auga lēnām un katra jauna citplanēta tika uzņemta ar sajūsmu un virkni preses relīzēm. Līdzīgi kā astronautu lidojumi kosmosā, vai kārtējais satelīta pārlidojums debesu jumā. Šīs un vēl daudzas citas lietas mūsdienās ir kļuvušas par kaut ko tik pierastu un ikdienišķu, ka tikai patiesas sensācijas spēj pievērst publikas uzmanību. Citplanētas? Kas gan vairs tās var saskaitīt, kopš kosmosā ir pabijušas jau vairākas misijas, kuru uzdevums ir šādu objektu meklējumi. To ir tūkstošiem. NASA TESS projekta kandidātu katalogā vien ir vairāk kā 5000 objektu, kuras ir jāapstiprina, lai iekļautu lielajā galaktiskajā planētu impērijā.

TESS misija aizsākās 2018.gadā un šobrīd projektam ir piešķirts pagarinājums, kura ietvaros tiek pētītas ziemeļu puslodes debesīs un ekliptikas plaknē redzamās zvaigznes, aptverot arī reģionus, kuri ir novēroti Keplera primārās zinātniskās misijas un pagarinājuma K2 laikā. Plānots, ka TESS misija ilgs vismaz līdz 2025.gadam.

Lielāko katalogā atrodamo objektu apjomu - aptuveni 2400 - ir izdevies atklāt Faint Star Search programmas laikā. Daļa no šīm planētām ir pamanītas, atkārtoti novērojot primārās misijas laikā caurskatītos debesu apgabalus. Misijas pagarinājums nozīmē, ka šādu atkārtoti novērotu apgabalu būs vēl vairāk.

Protams, jāatceras, ka tie ir tikai kandidāti. Iespējamās planētas, kuras var izrādīties gan plankumi uz zvaigznēm, gan citi "efekti". TESS apstiprināto planētu skaits uz 2021.gada 20. decembri bija 175. Pavisam kopā līdz šim ir apstiprinātas 4903 citplanētas. Starp tām tikai nelielam skaitam planētu un zvaigžņu, ap kurām tās riņķo, ir piešķirti oficiāli nosaukumi. Starp tiem ir arī Latvijas Liesma un Staburags.

Jaunākajai statistikai citplanētu jūklī var sekot līdzi NASA vietnē.

Un jā, kur nu bez frāzes, ka ar nepacietību gaidām Džeimsa Veba kosmosa teleskopu. Šoreiz gan ne vairs startu, bet to, kad sāksies zinātniskā fāze un daļa no teleskopa laika tiks izmantota, lai pavērstu jaudīgo instrumentu pret kādu no citplanētām.

Massachusetts Institute of Technology, NASA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!