ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Liesma un Staburags


Publicēts: 25.12.2019

2019. gada 17. decembrī Starptautiskā Astronomijas savienība (IAU) paziņo vairāk nekā simt zvaigžņu un citplanētu vārdu pārus, kas tika izvēlēti kampaņas NameExoWorlds ietvaros. Katra valsts vārdus izvēlējās publiskas balsošanas rezultātā. Latvija ir saņēmusi oficiālu apstiprinājumu savai izvēlei, un zvaigznei ir dots vārds Liesma, bet citplanētai - Staburags. Par šiem vārdiem LAB jau ziņoja iepriekš 2019. gada oktobrī, tomēr līdz oficiālajai vārdu piešķiršanai bija jāsagaida visu valstu pieteikumi un IAU vērtējums.

Kā zināms, vārdu izvēle notika divās kārtās. Vispirms katrā valstī ikviens iedzīvotājs varēja pieteikt vārdu komplektus, tad no priekšlikumiem tika izveidots īsais saraksts, par kuru tika organizēta balsošana. Globālās kampaņas ietvaros summāri pa visām valstīm bija saņemti ap 360 000 vārdu priekšlikumu, un otrajā kārtā piedalījās vairāk nekā 420 000 balsotāju.

Latvijas izvēle ir simbolisks veltījums latviešu skolotāja un dzejnieka Fridriha Mālberģa (1824-1907) darbam “Staburags un Liesma jeb: Veci un jauni laiki” (1869), kas tiek uzskatīts par pirmo latviešu poēmu, kas faktiski aizsāka latviešu tautas eposa izveidi. Jāatzīmē, ka kopš “Staburaga un Liesmas” publicēšanas šogad aprit 150 gadi.

Citu valstu izvēles saistās ar tautas tradīcijām, mitoloģiju, vietējo ģeogrāfiju vai valsts simboliem. Piemēram, Īrija devusi mitoloģisku suņu vārdus (Bran, Tuiren), Jordānija – aizsargājumu vietu vārdus (Wadirum, Petra), Malaizija – dārgakmeņu vārdus (Baiduri, Intan), bet Burkinafaso – ievērojamu upju vārdus (Nakambé, Mouhoun).

Lietuva savu zvaigzni nosaukusi vārdā Taika (“miers”), bet planētu – Vytis (Lietuvas simbols, bruņinieks Vītis). Savukārt Igaunija zvaigznei devusi vārdu Koit (“rīta blāzma”), bet planētai – Hämarik (“vakara krēsla”).

Liesma (HD 118203) atrodas Lielā Lāča zvaigznājā un pēc savām fizikālajām īpašībām tā pieder pie submilžu kategorijas. Liesma ir oranža, nedaudz lielāka par Sauli, bet ap to riņķojošā planēta Staburags ir tā saucamais karstais jupiters – tā ir divreiz masīvāka par Saules sistēmas lielāko planētu Jupiteru un atrodas ļoti tuvu pie zvaigznes.

Papildu informācija par Latvijas citplanētu – http://lab.lv/pasakumi-projekti/Latvijas-citplaneta-03052019.html

LAB

Komentāri

  1. Mulkari tieši 6.01.2020 domāja šādi:

    Planētai vajadzēja būt okeāna pasaulei, jo Staburags atrodas zem ūdens.






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!