Martinez, par dažādām sazvērestību teorijām mana attieksme ir diezgan skeptiska, to noteikti varēja saprast no mana iepriekš rakstītā un ne tikai šajā tēmā. Te laikam mūsu domas ar Nelabojams sakrīt, piebildīšu tikai ka dažāda veida sazvērestību teoriju veidošana var nest labus ienākumus, tāpēc varētu būt arī ekonomiski pamatota. Ar to es domāju grāmatas, dāžādas filmas un tml. ar ko var nopelnīt. Sazvērestību teorijas bieži vien ir paviršas, tās liekās pamatotas, bet tikai līdz tam kad sāk sīkāk pētīt. Tā kā šeit ir astronomijas forums, tad arī piemērs atbilstošs - amerikāņu lidojums uz Mēnesi, domāju ka viena no populārākajām sazvērestību teorijām, ir grāmatas, ir filmas ir daudz kas ko cilvēki pērk saistītu ar šo sazvērestību teoriju un ja kāds ir noticējis ka nav amerikāņi tur bijuši, tad pārliecināt ir diezgan nereāli, nepārliecina pat salīdzinoši nesen uzņemtās Lunar Recinnaissance Orbiter fotogrāfijas, kaut gan arī bez tā ir plaši izskaidrots kas nav pareizi sazvērestību teorijā.
Nelabojams, to frāzi par matemātiku nerakstīju es, bet Martinez.

Tomēr lai kā arī būtu tas neko nemaina. Tātad, es nekur neteicu ka fizikā matemātika nav jāizmanto, pat pretēji, es rakstīju ka fizika bez matemātikas nu nekā nevarēs. Arī nesaku ka nedrīkst pilnīgi veidot pieņēmumus balstītus tikai uz matemātiku, bet tie ir jāpārbauda un jāapstiprina, nevis jāpieņem postulāts kā pareizs.
Tieši par to es saku ka matemātikai ir jāsakrīt ar realitāti, bet kāds ir reāls pamatojums 11 dimensijām, vai arī multiversam? Kas viņu izdomāja, no kurienes, kā viņi taisās to pārbaudīt realitātē? Kaut gan tāda matemātiskās izdomas pieeja iespējams būtu diezgan laba, ja tādus pieņēmumus savlaicīgi pārbaudītu un kamēr neapstiprinātu nevirzītos tālāk, taču realitātē tā nav. Piemērs, tā pati Einšteina teorija, uz to balstās arī mūsdienu teorijas par ceļošanu laikā. Tagad padomā kā tiek veidota teorētiskā bāze iespējām ceļot laikā? Ļoti vienkārši, pēta nevis kā ir patiešām, bet veido hipotēzes, lai būtu tā kā mēs gribam. Tātad, neatceros vai pats Einšteins piekrita domai ka var ceļot laikā atpakaļ, bet vismaz tagad tāda teorija pastāv, ir pat ar matemātiku pamatots. Tomēr tiklīdz pieņēma ka to var darīt, it kā apstiprināja, manipulējot ar skaitļiem un noteikti vēl dažādām teorijām, kas nav pilnīgi apstiprinātas, nāca klāt jauna nesaskaņa, ko darīt ja ceļotājs laikā aizceļos atpakaļ un izdarīs kaut ko tādu ka pats nevarēs pastāvēt tagadnē? Laika ceļošanas izgudrotājiem tas nepatika, jo ceļot laikā vienalga gribās. Tāpēc izdomāja multiversu. Sanāk aizceļo pagātnē, izdari ko gribi un atgriezīsies pilnīgi neizmainītā tagadnē, jo katra notikumu variācija aiziet uz savu visumu, tāpēc arī nekas neizmainīsies visumā kurā ceļotājs atgriezīsies. Tā ir vispārpieņemtā oficiālā zinātne ar ko tagad nodarbojas fiziķi - teorētiķi. Nu nezinu es uzskatu ka tas īsti nav normāli. Tagad jau zinātniskā fantastika ir labāk pamatota nekā tāda oficiālā zinātne. Tāda matemātika un ar izdomu veidotās teorijas, lai izņemtu nepilnības no citām teorijām, fizikā man liekās nav pieņemamas.
Par daļiņu paātrinātājiem nestrīdēšos, nesanāca vēl viņus sīkāk apskatīt, daudz laika tam visam vajag, tāpēc nevarēšu neko sīkāk pateikt, tomēr GPS darbības principus gan sanāca papētīt, iespējams ka sākumā izteicos neprecīzi. Tātad, ļoti jauki ka ir pie mums Latvijā labi profesionāļi šajā jomā, iespējams kāds arī šajā forumā ieskatīsies. Sākšu ar to kāpēc izdomāju vispār papētīt kā darbojas GPS. Principā pēc šādiem rakstiem:
http://www.physicsmyths.org.uk/gps.htmhttp://www.alternativephysics.org/book/GPSmythology.htmhttp://www.thunderbolts.info/forum/phpB ... f=3&t=1651Nevis konkrēti no šiem, bet nu tādi ko uz ātro atradu, tas nemaina būtību.
Neiešu apgalvot ka viņu formulas un aprēķini ir pareizi, taču palasot to ienāca prātā papētīt sīkāk kā darbojas GPS. Ja ir profesionāļi būtu pat interesanti dzirdēt kas un kāpēc viņu apgalvojumos nav patiess.
Visumā sanāk tā, ka GPS sūta signālu ar visiem saviem datiem vismaz no 4 pavadoņiem uz saņēmēja ierīci, bet saņēmēja ierīce aprēķina pozīciju tikai no tiem datiem, kas tika atsūtīti no pavadoņiem, pozīcijas aprēķins tiek veikts izmantojot laika rādījumu, kas tika saņemts no katra pavadoņa, atšķirību, neizmantojot uztvērēja ierīces pulksteni, tātad pulkstenis uz Zemes. Tātad, pat ja laika ritējums uz GPS pavadoņa un uz Zemes ir atšķirīgs, tad teikt ka GPS nedarbotos ja netiktu ieviesta korekcija starp Zemes un GPS pulksteni ir pilnīgi nepareizi. Tā tas nav, jo Zemes pulkstenis aprēķinos vispār netiek izmantots. GPS pozīcijas noteikšanai vajadzīgi attālumi, ko izrēķina izmantojot ātrumu un laiku, tāpēc ir svarīgi lai laiks būtu precīzs uz pavadoņiem, pareizāk sakot, lai uz katra pavadoņa būtu pilnīgi precīzi vienāds laiks, bet kāds viņš būs attiecībā pret Zemi ir pilnīgi vienalga.
Es nepaguvu vēl izpētīt sīki kā darbojas komunikāciju sistēma starp GPS saņēmēja ierīci un pavadoņiem, bet pieņemu ka viens no veidiem varētu būt apmēram sekojošs. GPS ierīce aizsūta pieprasījumu ka grib zināt kur atrodas, to saņem vismaz 4 pavadoņi, bet tā kā viņi visi atrodas dažādos attālumos no GPS ierīces, tie saņem signālu dažādos laikos un atsūta GPS ierīcei atpakaļ informāciju, kas satur precīzu laiku, kad tika saņemts signāls un tieši izmantojot šo laiku atšķirību var aprēķināt attālumu atšķirību līdz pašiem pavadoņiem, līdz ar to aprēķināt kur atrodas pati GPS saņēmēja iekārta. Sakara ar Zemes pulksteni te nav pilnīgi nekāda. Protams reāli tas viss ir vēl sarežģītāk un noteikti tiek sūtīti dati par pavadoņa atrašanās vietu un vēl dažādi dati, lai ģeometriski varētu aprēķināt GPS uztvērēja ierīces atrašanās vietu, taču realitātē uztvērēja ierīce aprēķiniem izmanto tikai datus no pavadoņiem. Ja šeit patiešām ir profesionāļi šajā jomā, pielabojiet lūdz ja kaut kas nav precīzi vai arī ir galīgi aplami.
No tā visa izriet diezgan interesanta doma, kāpēc lielākajā daļā lasāmvielas par šo nekas nav pieminēts? Ir vienkāršs apgalvojums ka ir laika korekcija un bez tās nekas nedarbotos un secinājums ir tāds ka relativitātes teorija apstiprināta. Tā atkal ir oficiālā zinātne. Pat ja pie šādas darbības, kad izmantoti tiek tikai dati no pavadoņiem, vienalga ir nepieciešams veikt korekcijas starp pavadoņu un Zemes pulksteņiem, tad tam arī vajadzētu būt aprakstītam kāpēc, kāda saistība ir ar Zemes pulksteni, tomēr tas viss nav aprakstīts, kāpēc? Es protams piekrītu ka izmantojot GPS pavadoņus iespējams varētu izrēķināt laika ritējuma atšķirību starp Zemes pulksteni un pulksteņiem uz pavadoņiem, bet taču ja tas tika izdarīts, tad būt pilnīgi nepieciešams aprakstīt visu izmēģinājuma gaitu un jau nu noteikti nevajadzētu rakstīt to ka GPS nedarbotos bez laika ritējuma korekcijas starp Zemes pulksteni un pulksteņiem uz pavadoņiem, kas tiek apgalvots gandrīz visos aprakstos par GPS, vai nu arī jāapraksta kā tieši reālajā darbībā tiek izmantots Zemes pulkstenis.
Par to ka teorija uzliek kaut kam ierobežojumus tomēr pilnīgi nepiekrītu ka tāds izteiciens ir korekts. Ierobežojums var pastāvēt dabā, bet tikai tāpēc ka viņš tāds ir. Teorija var tikai to aprakstīt, gan pašu ierobežojumu, gan mehānismu kā viņš darbojas, taču pati teorija nekādu ierobežojumu nekam neuzliek. Tas ir protams mans uzskats un par vienīgo taisnību necīnos.
Ja runā par to, ko vēl neizskaidro Relativitātes teorija, tad būtībā, man paliek tāds pats viedoklis, ka pilnībā viņa vēl neko nav izskaidrojusi, tā lai tiešām varētu pateikt ka pilnīgi droši tas tā ir. No minētā tumšo matēriju, kvantu fiziku un singularitāti neesmu sīki pētījis tāpēc neko īpaši par to nezinu, taču lielais sprādziens un gravitācijas viļņi ir diezgan dīvaini. Lielais sprādziens būtībā nekā nav izskaidrots, viņš tikai tā nosaukts, kaut gan nav tur pat tāda apgalvojuma ka bija sprādziens kā tāds. Vienkārši vajadzēja kaut kā izveidot visuma sākumu un izdomāja tādu lielo sprādzienu, bet kas tas ir kā notika un kāpēc neviens nezin. Gravitācijas viļņi vispār kaut kā izklausās interesanti, neesmu arī par viņiem daudz ko pētījis, bet ja jau pēc Relativitātes teorijas gravitācija ir vienkārši telpas izliekums, tad no kurienes un kas tie par gravitācijas viļņiem?