Pfuu, sorry, man uzreiz radaas asociaacijas ar to refraktoru . Diognaales ir tikai refraktoriem (vai nu prizma vai spogulis) .
Njuutonam nekaadas hromatiskaas aberaacijas nebuus, tik reizi pusgadaa japakolimee (jo mazaaks spogulis, jo labaak turaas vietaa).
skatos te Synta refraktoru 120/600 ir 4* pie galaktiku novērojumiem, bet 150/750 ņūtonam ir tikai 3*. Kāpēc tā? Vai ta ņūtonam apertūra nav lielāka par refraktoru? Vai tas ir dēļ tā centrālā aizklājuma (vai kā to tur sauc)?
Man shkjiet, ka tas ir diezgan relatiivs noveerteejums, kas paraada attieciibu tikai viena teleskopa ietvaros .
Galaktikaam centraalais eenojums bijis, nebijis, ja vien shis nepaarsniedz 50%, tad buus juutams spozhuma zudums. Shitam njuutonam tas eenojums ir labi ja kaadi 24%, kas ar aci skatoties maz ko ietekmee.
No diametra. Tas sanaak, ja galvenais spogulis ir 150mm, tad 24% no 150mm ir 36mm diametra centraalais eenojums. No laukuma tas sanaak 5,7%, ja apreekjini mani nevilj. Cilveeka acs speej gaismas liimenjus atshkjirt, ja gaishumu starpiiba ir vismz 10% (tas ir, ja ir izcila redze).