Nu, nu - tas, ka lielaaku objektiivu ietekmee atmosfeera ir taads miits, ka maz neliekas

. Radies tas ir deelj taa, ka mazaakaa objektiivaa vienkaarshi redz mazaak smalko detalju gan labaa, gan sliktaa atmosfeeraa, taapeec relatiivi bilde izskataas "labaaka", bet lielaa objektiivaa ir diezgan smaga atshkjiriiba ko var redzeet labaa un sliktaa atmosfeeraa, bet reaali noliekot to mazo blakus lielajam, mazais neko labaak neparaadiis.
To var noskaidrot vienkaarshi - noliekam tos pashus 90mm un 200mm blakus, panjemam Meenesi kaa meerkji un abiem ieliek okulaarus, kas dod taa ap 150x palielinaajumu. Sliktaa atmosfeeraa abi raadiis aptuveni to pashu, bet tajos iisajos satbilajos briizhos 200mm paraadiis ieveerojami vairaak smalku detalju nekaa 90mm (90mm tos stabilos briizhus tik ljoti nemaniis un bilde shkjitiis "konstantaaka"). Te nav vis izshkjirtspeejas jautaajums, bet gan esteetikas

.
Pie tam uz galaktikaam un miglaajiem atmosfeeras stabilitaate ir mazsvariiga, ne velti shiem objektiem prasaas peec iespeejas lielaaki okulaari (zemaaki palielinaajumi, lielaaks redzes lauks un spozhums).
Par to, ka miglaaji un galaktikas neizskataas kaa bildees zhurnaalos, ir taisniiba - pamataa visi ir melnbalti objekti cilveeka acij, ir gan cilveeki, kas lielaas apertuuraas redz nokraasas, bet tas ir ljoti individuaali (es vel neesmu redzeejis). Bet tas, ka visi miglaaji un galaktikas ir mazi objekti un tajos neredz detaljas, gan es negribeetu piekrist (lielaakaa dalja no NGC un IC katalogiem ir taadi, bet Mesjee gandriiz katraa objektaa var saskatiit detaljas, lai gan ir arii NGC objekti, kas paarspeej dazhus no Mesjee, piem. Dubultkopa vai UFO galaktika). Ir vairaaki piemeeri - 1. Oriona miglaajs, zem 1,5° (3 pilni Meeness diametri pie debesiim) redzes lauka nemaz viss nav redzams. Taapat arii Liesmas miglaajs ir paliels, M31 vispaar ir gigants (3°x2°), M101, M51 u.tml. Lodveida zvaigznju kopas saak paraadiit savu skaistumu tikai lielaakaas apertuuraas (arii daudzas valjeejaas kopas btw.

), taapat arii planetaarie miglaaji (Puuce, Gredzena, Hantele, mazaa Hantele, Eskimo u.c.). Vel arii nevajadzeetu aizmirst dubultzvaigznes, daudzas skaistas dubultzvaigznes dalaas jau mazos instrumentos (Albireo, gamma Andromeda, eta Kassiopeja), bet Kastoram un cieshaakiem eksemplaariem labaak buus izmantot ko lielaaku. Viena lieta gan ir, ko apertuura dizhi neietekmee - ogleklja zvaigznes, ja vien spozhums ir virs 10m (zvaigznjlielums), tad tas "bremzhuguns" buus taads pat kaa mazaa taa lielaa instrumentaa, redzamo kraasu vairaak vinjaam ietekmee gaismas piesaarnjojums.
Termostabilizaacija ir atkariiga nevis no monteejuma (dobs(altaz), eq), bet gan no objektiiva izmeeriem un taa ir taisniiba, ka lielaakam objektiivam tam pasaakumam vajag vairaak laika. Relatiivi njemot, spoguljnieki atdziest gan visaatraak, deelj sava atveertaa trubas dizaina. Piem. 150mm divelementu (ar gaisu atdaliits) refraktors dzisiis ilgaak nekaa 150mm njuutons (plaanaaks stikls un atveerta truba), ja pieliek vel tam spogulim pie pakaljas ventilatoru, tad tas laiks samazainaas aptuveni uz pusi.
Lielai apertuurai ir tikai viens un vieniigs pretarguments - portabilitaate, paareejais ir vai nu nieki vai izdomaajumi

, ja nenjem veeraa cenu.
Jaa, njuutons ir jaakolimee, bet tas ir elementaari un pie tam ir pietiekoshi daudz instrukciju kaa to izdariit un ja kas, varu arii pesoniigi paliidzeet

. Labs resurss, kur to paskatiities ir
http://www.andysshotglass.com/Collimating.html
Puteklji redzamiibu neietekmee, vismaz ne cilveeka acij manaami, liidz taa kaarta jau nav sasniegusi diezgan shausminoshus apmeerus. Reiz bija mans mazais 70mm taalskatiitis palicis valjaa ar leecu uz augshu diezgan putekljainaa istabaa, ko pamaniiju tikai peec noveerojuma sesijas vienaa vasaras 5dienaa, kad 6dienaa biju to leecu notiirijis un attiecigi naktii skatiijos, nekaadu starpiibu taa arii nepamaniju. Un lai optika nepieput ir taa ir jaaglabaa ar visiem vaakiem savaas vietaas (arii fokuseetaaja vaakiem jaabuut virsuu). Katraa zinjaa, pirmos 4 - 5 gadus optiku tiiriit nevajadzeetu, iznjemot ja nu shausmiigi tiek vazaata pa putekljiem. Sarezhgjiitiiba tiiriishanai nav liela, bet tur gan vairaak nospeelee stresa moments - "mans daargais skaistais spogulis/leeca, un man vinjsh jaanjem aaraa un jaatiira!!!"
Pie sava doba es arii noveerojot seezhu, nekaadas neertaas okulaara poziicijas neesmu noveerojis. Neertiibas vareetu paraadiities ar njuutonu uz ekvatoriaalaa monteejuma, bet arii tur ir dazhaadi risinaajumi

(i leeti, i daargi, kaa vien sirds un maks veelaas).
V.
P.S. Drago, shovakar izskataas, ka buus skaidrs. Varbuut noliekam trubas blakus?