ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Mēneša debesis : aprīlis


Publicēts: 8.04.2018

Dienas ir kļuvušas garākas un siltākas. Lai kā arī ziemai negribējās doties prom, pavasaris tomēr ir ieradies ar pirmajām karstajām dienām un negaisiem. Dzestrajās naktīs, kad pār galvām traucas gājputnu bari, vari baudīt pavasara zvaigznājus, dažas spožas planētas un, protams, mainīgo Mēnesi, kad vien tā redzamība sakrīt ar skaidrām debesīm.

Saules sistēmas planētas

Merkurs šomēnes būs jāizslēdz no aplūkojamo objektu saraksta.

* Venera meklējama pēc Saules rieta - rietumos (Auna un pēc tam Vērša zvaigznājos). 17.aprīļa vakarā vakarā zem Veneras būs redzams 3,5% apgaismots Mēness. Savukārt 24.aprīļa vakarā vari mēģināt vienā kadrā iekļaut Veneru un Sietiņu (Plejādes).

* Marss aust pēc plkst. 3. Meklē dienvidaustrumu virzienā Strēlnieka zvaigznājā, kur atrodas arī Saturns. 8.aprīļa rītā netālu no Saturna un Marsa atradīsies arī Mēness.

Jupiters aust ap pusnakti un atrodas Svaru zvaigznājā.

* Saturns aust nedaudz agrāk kā Marss. Atrodas Strēlnieka zvaigznājā, visai zemu pie dienvidaustrumu horizonta.

Urāns un Neptūns aprīlī nav novērojami.

Komētas

Šobrīd neviena komēta nav novērojama ar neapbruņotu aci.

Meteoru plūsmas

3./4. aprīlis - Kapa Serpentīdas ir ļoti īsu laiku vērojama plūsma. Radiants atrodas gandrīz zenītā aptuveni 2:00 naktī. Prognozēti daži meteori stundas laikā. Novērojumiem traucēs spožā Mēness gaisma.

6./7. aprīlis - Delta Drakonīdas. Šī ir salīdzinoši vāja plūsma, kuras radiants meklējams Pūķa zvaigznājā, kas atrodas blakus Mazā Lāča zvaigznājam. Plūsmu atklāja 1971. gadā. Lai ieraudzītu meteorus, silti saģērbieties un kopš 22:00 vakarā neatlaidīgi lūkojieties ziemeļaustrumu virzienā. Iespējams, ka jums izdosies ieraudzīt kādu no lēni "krītošajām zvaigznēm".

13./14. aprīlis - ja paveiksies ar daudz un dažādiem nosacījumiem, var gadīties, ka šī nakts izvēršas par neaizmirstamu piedzīvojumu. Aprīļa ugunsbumbām nav radianta. Nav atklāta saistība ar jebkuru no zināmajām meteoru plūsmām. Šis fenomens novērojams aprīļa pēdējo divu pilno nedēļu laikā. Lielākoties visi šajā laikā novērotie meteori ir ļoti spoži un atstāj aiz sevis izcili garas astes. Daži mēdz pat sasniegt zemi... Novērojumus ieteicams sākt pēc pusnakts. Mēness nemaz netraucēs!

21./22. aprīlis - Lirīdas - samērā neprognozējama plūsma, kas nereti izvēršas par gada labāko "zvaigžņu lietu", lai arī ar katru gadu tā kļūst vājāka. Šogad Mēness novērojumiem pārāk netraucēs, lai gan vājākos eksemplārus tas varētu "nodzēst". Radiants meklējams netālu no spožas zvaigznes Vegas Liras zvaigznājā. Lirīdas ir Tatčera komētas atstātās atlūzas. Lai arī komētu atklāja tikai pirms aptuveni 100 gadiem, meteoru plūsma tika novērota jau pirms mūsu ēras. Pirmie to apraksta Ķīnas pētnieki 687. g.p.m.ē. Labākais laiks novērojumiem ir ap pusnakti.

22./23. aprīlis - ne mazāk dīvaina kā aprīļa ugunsbumbas ir Grigga-Skjellerupa plūsma, kas ir vienīgā, kas nosaukta komētas vārdā. Dīvaina šī plūsma ir tādēļ, ka tā ir izteikti lokalizēta. Reizēm tā ir labāka ziemeļu puslodē, reizēm dienvidu. Meteori "lido" no dienvidu horizonta puses. Šogad meteoru vērošanu nedaudz traucēs Mēness.

Mēness

8. aprīlis - pēdējais ceturksnis
16. aprīlis - jauns Mēness
23. aprīlis - pirmais ceturksnis
30. aprīlis - pilnmēness

Citi notikumi

14. aprīlis - StarParty #19
22. aprīlis - Zemes diena

Iesakam apskatīt

* Planētas - Veneru pēc Saules rieta, Jupiteru ap pusnakti, bet Marsu un Saturnu no rītiem.

Pavasara zvaigznājus - Lauvu un Jaunavu.

Lai skaidras un tumšas debesis!

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!