ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Zvaigžņu kustināšana


Publicēts: 25.02.2008

Ak, jums liekas, ka inflācijas apkarošana ir traka ideja? Kosmosdroms uz Mēness vēl trakāka, nemaz nerunājot par cilvēkiem uz Marsa? Tomēr ir vēl kāda ideja, kas šķiet zinātniskās fantastikas cienīga.

Virtuālās realitātes pionieris Džārons Lenjērs (puisis ar drediem) publicējis rakstu Discover Magazine, kurā viņš ierosina pārkārtot tuvējās zvaigznes, lai tās veidotu ģeometriskas figūras, kā arī jau šobrīd meklēt visumā vietas, kur šo pārvietošanu būtu veikušas kādas citas saprātīgas civilizācijas.

Lai arī šī ideja izklausās pilnīgi traka, teorētiski, balstoties uz fizikas likumiem, tas ir iespējams. Praktiski tas notiek dabā tad, kad saduras galaktikas. Protams, haotisks zvaigžņu sakārtojums ir pavisam kaut kas cits kā liels miera simbols, kuru veido lielākas un mazākas zvaigznes.

Lai pārvietotu zvaigzni ir vajadzīgs gravitācijas traktors jeb vilcējs. Patlaban inženieri strādā pie šādas ierīces, lai mazinātu asteroīdu draudus. Palidojot ar šādu gravitācijas vilcēju garām asteroīdam, iespējams izmainīt tā kursu.

Ja daudzus šādus gravitācijas vilcējus izvietotu Kuipera joslā, kur tie izmainītu daudzu objektu trajektorijas tādejādi, ka tie spēj mainīt Saules sistēmas kustības virzienu un ātrumu. Ļoti, ļoti, ĻOTI ilgā laika periodā varētu radīt pietiekami lielu ātrumu un mainīt zvaigznes virzienu. Papildus tam Lenjērs piedāvā nosūtīt bariņu šādu kosmosa traktoru uz tuvākajām zvaigznēm un plānveidā mainīt arī to kursu.

Ja mums būtu šāda tehnoloģija un daži miljoni gadu ko izniekot, mēs varētu uztaisīt inteliģentas figūras no zvaigznēm. Jo sarežģītāka figūra, jo precīzāka informācija varētu tikt nodota.

Viens no interesantākajiem ierosinājumiem bija izveidot multiplu bināro sistēmu kompleksu. Iedomājieties bināro sistēmu, kas riņķo ap bināro sistēmu, kas riņķo ap bināro sistēmu... Ja jums šādā kompleksā būtu vismaz 16 zvaigznes, ikvienam citplanētietim būtu skaidrs, ka "māte daba" neko tādu nav radījusi, bet ka tas ir saprātīgu un varenu būtņu roku darbs.

Kāpēc šāda ideja nemaz nav tik slikta? Zvaigznes ir stabila vēsts, kas nemainās miljoniem gadu gaitā. Radio signāli noklīst un pavājinās, bet zvaigznes spīd ļoti ilgu laiku.

Teorētiķi paredz, ka pienāks laiks (ja cilvēce līdz tam nebūs iznīcinājusi sevi), kad cilvēks spēs kontrolēt savu planētu, Sauli un tās planetāro sistēmu un iespējams pat galaktiku. Līdz tam brīdim cilvēku radītās zvaigžņu figūras tomēr ir un paliek zinātniskā fantastika.

Discover Magazine

Komentāri

  1. dzimmijs13 tieši 29.02.2008 domāja šādi:

    Nu bet kas notiks ja mēs uzsākam kustināt kādu Koipera joslas zvaigzni, bet mūsu lieliskā projekta realizācijas laikā uz kādas šīs zvaigznes planētas attīstīsies civilizācija? Vai vēl trakāk, viņi tur jau dzīvo?

  2. Redaktors tieši 29.02.2008 domāja šādi:

    Kuipera josla ir mūsu Saules sistēmas sastāvdaļa, kur, kā zinātnieki ir izskaitļojuši, pārvietojot šajā apgabalā esošos klints bluķus (Plutona līdziniekus), var ietekmēt pašas Saules kustību. Runājot par citu zvaigžņu kustināšanu... atklāti sakot, tas tiešām ir zinātniskās fantastikas cienīgs domu lidojums. Ja ir nācies lasīt Fransisu Karsaku un viņa "Atnācēji no nekurienes", kur zvaigznes gan nekustināja, bet tās iededzināja atkal, tad ir skaidrs, cik vēl tālu civilizācija ir līdz tik grandioziem projektiem.






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!