ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Super-K paliek ēnā


Publicēts: 15.10.2009

UC Davis fizikas profesora Roberta Svobodas vadītā zinātnieku komanda ir saņēmusi grantu no Nacionālā zinātnes fonda 4,4 miljonu USD apmērā, lai izstrādātu pasaulē lielākā neitrīno uztvērēja projektu.

Uztvērējā atradīsies aptuveni 330 000 tonnas superattīrīta ūdens aptuveni 1500 metru dziļumā bijušajās Houmsteikas zelta raktuvēs Dienviddakotā. Tas būs aptuveni 15 reizes lielāks par patlaban pasaules lielāko neitrīno uztvērēju Super-K, kas atrodas Japānā.

Eksperimenta mērķis ir noskaidrot vai neitrīno pakļaujas vai nē vienam no pieņemtajiem fizikas pamatprincipiem - matērijas un antimatērijas simetrijai. Ja neitrīno nepakļaujas šim principam, tas varētu būt labs skaidrojums kādēļ "mūsdienu" visumā ir daudz vairāk matērijas nekā antimatērijas.

Neitrīno ir daļiņas, kurām ir raksturīga ārkārtīgi niecīga masa. Lielākā daļa neitrīno planētai vienkārši izlido cauri. Novietojot uztvērēju dziļi zem zemes, zinātnieki var samazināt cita starojuma ietekmi uz uztvērēju.

Kad lādētā daļiņa šķērso ūdenstilpni, rodas uzliesmojums ultravioletajā spektra diapazonā, kuru var reģistrēt. Šie uzliesmojumi palīdz noteikt daļiņas tipu, ātrumu un kustības virzienu.

Neitrīno stars tiks palaists no Fermilab laboratorijas Batāvijā, Ilinoisas štatā. Tas šķērsos aptuveni 1300 kilometrus, lai sasniegtu uztvērēju. Neitrīno un antineitrīno varētu uzvesties atšķirīgi, kad tos pārraida lielos attālumos. Šī atšķirība varētu atstāt iespaidu uz visuma pirmsākumiem uzreiz pēc Lielā sprādziena.

Teorētiski tiek pieņemts, ka matērija un antimatērija viena otru iznīcina. Mūsdienās mēs redzam, ka matērijas ir daudz vairāk nekā antimatērijas.

"Ja neitrīno nepakļaujas simetrijai, tie varētu izmainīt proporcijas," piebilda Svoboda.

Projekta izstrādes fāze ilgs līdz 2012. gadam. Ja projekts tiks apstiprināts un piešķirts finansējums, celtniecība varētu tikt pabeigta un eksperiments sāktos jau 2017. gadā

UC Davis

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!