ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Starta laukuma 39A remots


Publicēts: 3.07.2008

Uzsākti remontdarbi Kenedija kosmosa centra starta laukumam 39A. Tas tika ievērojami bojāts pēdējā Space Shuttle starta laikā 31.maijā. NASA menedžeri apstiprināja plānu, kas paredz remontdarbus pabeigt līdz augusta beigām. Tas ļautu nenovirzīties no plānotā lidojumu grafika. Nākamais Space Shuttle lidojums iecerēts 8.oktobrī. Tā būs Hubble Space Telescope remonta un apkopes misija. Space Shuttle Atlantis plānots pārvietot uz starta platformu augusta beigās.

Discovery starta laikā, 31.maijā, apmēram 3500 ugunsdrošas flīzes no liesmu bedres starta laukumā 39A tika norautas un aizmestas pa gaisu. Radaru mērijumi liecina, ka dažas no tām lidoja ar ātrumu vairāk nekā 1000 km/h. Vēlāk tās tika atrastas pat 600 metru attālumā otrpus drošības sētai. Pats liesmu novadīšanas kanāls ir apmēram 180 metrus garš, 20 metrus plats un 14 metrus dziļš. NASA pārstāvji apgalvo, ka tas nevarēja nodarīt ļaunumu Space Shuttle. Arī simulācijas parādija, ka flīzēm jālido tuvu zemei un tās nebija bīstamas.

Sīkāka negadījuma vietas izpēte atklāja, ka metāla režģi, kas palīdz nostiprināt flīzes pie metru biezās betona sienas, ir stipri erozijas sagrauzti. Nav arī nekāds brīnums. Satrta laukums tiks celts vēl 60-tajos Apollo Mēness misijām. Laika gaitā tas ir neskaitāmas reizes pakļauts karstajām izplūdes liesmām, lielām spiediena svārstībām un skābajai raķešdegvielai. Arī sveķi, ar kuriem pirms 40 gadiem flīzes tika piestiprinātas, ir kļuvuši trausli un ne tik stipri, kā tas bija sākotnēji.

Remots paredz, ka divās vietās betona sienai tiks noņetas visas flīzes, tai uzklās tērauda režģi un uzsmidzinās biezu kārtu ar Fondu Fyre, (stiprs siltumizturīgs materiāls, kas jau tiek izmantots liesmu šahtā tieši zem dzinējiem).

Remontdarbus veiks divās 10 stundu maiņās katru dienu. Paredzams, ka flīzes izdosies novākt līdz 19.jūlijam. Pēc tam varēs sākt režģu uzstādīšanu un Fondu Fyreuzsmidzināšanu. Turpmāk liesmu šahtu rūpīgi pārbaudīs pēc katra starta, taču ir pamats cerēt, ka tā bez problēmāk kalpos līdz pat Space Shuttle pēdējai misijai 2010.gadā.

Starta laukumam 39B ir līdzīgas problēmas, taču to pagaidām nav plānots remontēt, jo visas atlikušās Space Shuttle misijas startēs no 39A. Vienīgā reize kad uz 39B tiks novietots Space Shuttle ir Hubble remonta laikā, gadījumam ja būs nepieciešama glābšanas misija. Jo Hubble Space Telescope atrodas pavisam citā orbītā nekā SKS un to nevarēs izmantot kā glābiņu.

Rakstu sagatavoja Ints pēc NASA materiāliem






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!