ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Sonifikācija


Publicēts: 4.03.2010

Sonifikācija ir datu pārveidošana skaņā. Viens no vislabāk pazīstamajiem sonifikācijas piemēriem ir Geigera skaitītājs, ierīce, kas mēra jonizējošo starojumu un ar tikšķēšanas intensitāti un biežumu pavēsta radiācijas līmeni. Mičiganas universitātes zinātnieki sonificējuši Saules vēju.

Datus, kurus parasti varēja vērot kā skaitļus un grafikus, tagad iespējams klausīties. Saules vējš ir pārvērsts akustiskā "priekšnesumā".

Zinātnieku primārais mērķis bija saklausīt informāciju, kuru acis varēja nepamanīt Saules vēja ātrumu un daļiņu blīvuma datos, kurus ieguva ar NASA zondi ACE. Tiem, kas aizmirsuši, kas ir Saules vējš, atgādinām, ka tā ir lādētu daļiņu plūsma, kas plūst prom no Saules.

Saules vēja sonifikācija atšķiras no jau minētā Geigera skaitītāja ar to, ka komponistam un nesenajam U-M mūzikas skolas absolventam Robertam Aleksandram bija iespējams mākslinieciski izpausties.

Produktam, kuru Aleksandrs raksturo kā "kaut ko starp mākslu un zinātni", ir pirmatnējs un ārpasaulīgs skanējums. Vienā no variācijām Aleksandrs izmantoja iedzimto cilšu bungu skaņas, lai atainotu Saules rotāciju, un dziedātāju balsis, kas ataino oglekļa atomu lādiņa stāvokli.

"Katrs zinātnisko datu fragments izstāsta kādu stāstu. Es to atainoju mūzikā," teica Aleksandrs. "Sonifikācija zinātniskos datus pārvērš intuitīvi saprotamā formā."

Saules vējš aizpilda Saules sistēmu un  mijiedarbojas ar planētām. Uz Zemes Saules vējš var izraisīt mākslīgo pavadoņu un elektrolīniju bojājumus. Zinātnieki pēta Saules vēju, lai labāk varētu prognozēt kosmiskos laikapstākļus.

"Šajā sonifikācijas projektā mēs varam sadzirdēt, kad ceļas temperatūra vai palielinās blīvums," teica Džeisons Gilberts no Atmosfēras, okeāna un kosmosa zinātņu departamenta.

Lai arī eksperimentā netika atklāta jauna informācija, zinātnieki tajā saskata potenciālu.

"Es esmu sajūsmināts par sonifikācijas iespējām, bet ir jāveic papildus darbs, lai tās pilnībā realizētu," piebilda Džims Reins no Atmosfēras, okeāna un kosmosa zinātņu departamenta.

Atmosfēras zinātņu profesors Tomass Zurbuhens, kura ideja bija šis sonifikācijas projekts, ir apmierināts ar sākotnējiem rezultātiem.

"Man šis eksperiments ir piemērs tam, kas ir U-M - radošs gars sniedzas pāri visam, lai radītu kaut ko jaunu," teica Zurbuhens.

 

University of Michigan

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!