ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Saule tavā plaukstā


Publicēts: 21.02.2010

Iedomājieties, ka turat visu Sauli savā plaukstā. Tagad tas ir iespējams. NASA atbalstītu programmētāju grupa ir izstrādājusi jaunu aplikāciju iPhone telefonam. Tā jums ļauj apskatīt Sauli tieši telefonā. Jūs varat pagriezt spīdekli, apskatīt tās aktīvos reģionus un novērot aktivitāti.

"Tas ir patiesi lieliski," teica Diks Fišers no NASA. "Pirmo reizi mēs varam vērot Sauli kā dzīvu, elpojošu trīsdimensionālu sfēru."

Aplikācija 3D Sun ir lejupielādējama bez maksas kompānijas Apple programmatūras veikalā. Varat apmeklēt arī saiti 3dsun.org.

Attēli, kas tiek izmantoti aplikācijā, reālā laika režīmā tiek lejupelādēti no NASA STEREO zondēm, kuras spēj redzēt 87% no visas Saules virsmas. STEREO-A atrodas Saules rietumu pusē (Zemei lido pa priekšu), bet STEREO-B - Saules austrumu pusē (seko Zemei).

Saule tiek novērota ekstrēmi ultravioletajā (EUV) spektra daļā. "Tādēļ Saule izskatās zaļa," skaidroja Lika Guhathakurta no NASA. "Tās nav baltās gaismas fotogrāfijas."

EUV diapazons ir vislabākais, kurā novērot Saules aktivitāti. Tieši šajos viļņu garumos uzliesmojumi un jaunie plankumi ir visspožākie. EUV attēlos labi redzami ir arī koronārie caurumi, plaši caurumi Saules atmosfērā, no kuriem plūst Saules vējš.

"Šī programma jums ļauj pagriezt Sauli, palielināt plankumus un izpētīt koronāros caurumus. Kad uz Saules redzams uzliesmojums, telefons nospēlē īsu melodiju un brīdina jūs," skaidroja Guhathakurta.

Tieši šie brīdinājumi šķiet interesanti daudziem lietotājiem. Aplikācija pati "pamožas", kad uz Saules notiek kaut kas interesants. Piemēram, pavisam nesen STEREO-A atklāja komētu, kas tuvojās Saulei. 3D Sun lietotāji to uzzināja nekavējoties. Kad komēta aizgāja bojā Saules svelmē, aplikācija piedāvāja noskatīties komētas pēdējo lidojumu.

Interesants programmatūras aspekts ir arī tas, ka tā piedāvā apskatīt Saules tālāko pusi, kas nav redzama no Zemes. "Saules plankumi mūs vairs nevar pārsteigt," norādīja Guhathakurta.

Pavisam nesen STEREO-B novēroja plankumu AR1041 Saules tālākajā pusē, kad tas negaidīti izverda. Pirmo reizi gandrīz divu gadu laikā uz Saules bija vērojams M klases uzliesmojums. No Zemes šo procesu nebija iespējams vērot, bet 3D Sun lietotāji tam varēja sekot līdzi savā telefonā.

3D Sun izstrādāja programmētāju grupa doktora Tonija Filipsa vadībā, kas uzskata, ka programmatūra tiks attīstīta un pilnveidota. Patlaban tiek gatavota jau 2 versija, kurā būs pieejami augstākas izšķirtspējas attēli vairākos EUV viļņu garumos.

NASA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!