ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Plejādes - NASA superdators


Publicēts: 20.11.2009

Ir 100 miljonāru saraksts, ir 500 labāko uzņēmumu saraksts, ir 10 izskatīgāko vīriešu saraksts un tā varētu turpināt un turpināt. Ir arī 500 jaudīgāko pasaules datoru saraksts, kur sestajā pozīcijā ir iekļuvis NASA superdators - Plejādes. Kas tad šim lācītim ir vēderā?

Plejādes ir SGI Altix ICE sistēma, kas sastāv no 14 080 Intel Xeon četrkodolu procesoriem, kas spēj veikt 544 triljonus peldošā punkta darbības sekundē (teraflopi). Tā kā viens no parametriem, kas tiek vērtēts, veidojot jaudīgāko superdatoru sarakstu, ir arī tā energoefektivitāte, tad jāsaka, ka Plejādes ar saviem 2,35 megavatiem jeb 232 megaflopiem uz vatu ir ļoti energoefektīva sistēma.

Plejādes superdatora 7040 mezglus savieno vairāk kā 38 kilometri InfiniBand tehnoloģijas kabeļu.

"Plejādes ir kļuvušas par aģentūras darba zirgu, nostrādājot vairāk kā 275 miljons stundu pirmajā gadā," pastāstīja Ames izpētes centra Plejādes projekta vadītājs Viljams Saigpens.

Šobrīd Plejādes tiek izmantotas dažādiem zinātniskiem un inženiertehniskiem projektiem, tai skaitā nākotnes kosmosa kuģu simulāciju izveidē un apstrādē, lielu un detalizētu tumšās matērijas oreolu un galaktiku evolūcijas procesu modelēšanā, klimata modeļu veidošanā, kur tiek analizēta okeānu un atmosfēras mijiedarbība.

Plejādes tika uzstādītas 2008. gada rudenī un 2008. gada novembra Top500 sarakstā ieņēma trešo vietu.

Visu sarakstu varat apskatīt Top500 Interneta vietnē.

PhysOrg

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!