ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Planka pirmā gaisma vieš cerības


Publicēts: 18.09.2009

Pirmie rezultāti no Eiropas kosmosa aģentūras Planka misijas liecina, ka datu kvalitāte ir lieliska. Zinātnieki optimistiski raugās nākotnē, jo pilnā mikroviļņu fona kartēšana ir tikko sākusies.

Planks uzsāka pilno debesu kartēšanu 13. augustā, kad tas jau bija sasniedzis savu pastāvīgo mājvietu - Saules-Zemes sistēmas L2 punktu. Instrumenti tika kalibrēti vēl pirms kosmosa kuģis sasniedza savu galamērķi.

ESA Planka misija ir pirmais Eiropas projekts, kas paredzēts kosmiskā mikroviļņu fona izpētei. Šis ir reliktais starojums, kas saglabājies no Lielā sprādziena laikiem.

Planks startēja 14. maijā. Paralēli ar uztvērēju atdzišanu tika uzsākta pavadoņa sistēmu pārbaude un kalibrēšana.

Šie uztvērēji ir ļoti jutīgi. Tie spēj reģistrēt mikroviļņu fona temperatūras izmaiņas, kas ir miljons reižu mazākas par vienu grādu. Ja šāds uztvērējs atrastos uz Zemes, ar to varētu uztvert uz Mēness lēkājoša truša izdalīto siltumu. Tieši tādēļ Planka uztvērēji tiek atdzesēti līdz superzemai temperatūrai, kas ir ļoti tuva absolūtajai nullei.

Instrumentu pārbaude un uzstādīšana tika pabeigta augusta sākumā. "Pirmā gaisma" tika vākta no 13. augusta līdz 27. augustam. Tika iegūta viens debesu aplis ar katru no Planka frekvencēm, kuras kopskaitā ir deviņas. Katrs no šiem apļiem ir 15o plata karte. Sākotnējā datu analīze liecina, ka iegūtie rezultāti ir ļoti labi.

Pēc pirmo datu analīzes pabeigšanas tika uzsākta ikdienas debesu skenēšana, kas turpināsies vismaz 15 mēnešus bez pārtraukuma. Pēc 6 mēnešiem tiks iegūta pirmā visu debesu karte. Šo 15 mēnešu laikā Planka observatorija iegūs divas debesu kartes.

Planks rotēs ar ātrumu viens apgrieziens minūtē, tādejādi uztvērēji veiks pilnu apli, reģistrējot kosmiskā mikroviļņu fona starojuma temperatūru. Katru dienu observatorija spēs aptvert 1o plašu apgabalu.

Ņemot vērā datu detalizāciju un kvalitāti, kosmologi un astrofiziķi ir pārliecināti, ka Planks palīdzēs atminēt ne vienu vien visuma noslēpumu.

ESA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas: