ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Planētu izpēte un koka lapsene


Publicēts: 18.02.2010

Nokļūšana uz citām planētām ir sarežģīts process, bet urbšana, lai iegūtu paraugus, kas atrodas zem virskārtas, ir vēl problemātiskāka. Izrādās, ka šeit palīdzēt var visparastākās koka lapsenes.

Apollo astronautiem bija rotējoši urbji, lai iegūtu paraugus no dziļākiem slāņiem. Izrādījās, ka regolīts ir ārkārtīgi izturīgs. Nākotnē iecerētajiem robotiem, kas dosies uz citām planētām, būs jāurbjas cauri virskārtai. Tā kā šie roboti nav pārāk lieli, tad tiem urbšana ir jāveic ārkārtīgi efektīvi.

Surrejas kosmosa centra un Francijas Institut Supérieur de l’Aéronautique et de l’Espace (ISAE) zinātnieki meklēja veidus kā uzlabot urbšanas tehnikas efektivitāti. Viņi atrada necilo koka lapseni, kura urbj caurumus kokos, lai iedētu tur olas.

Izpēte tika atbalstīta Eiropas Kosmosa aģentūras sadarbības iniciatīvas programmas ietvaros, kas atbalsta universitāšu un izpētes institūtu dalību moderno tehnoloģiju attīstībā un izpētē.

Komandas veiktās izpētes rezultātā tika atklāts, ka koka lapsenes olu dēšanas truba sastāv no diviem elementiem - vienā pusē ir spēcīgi griezējzobi, bet otrajā - kabatas, ar kuru palīdzību tiek novākti radušies gruži. Izmantojot šo tehnoloģiju, zinātnieku grupai ir izdevies radīt urbi, ar kura palīdzību var ieurbties līdz pat divu metru dziļumam, izmantojot tikai divus vatus.

 

ESA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas: