ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Obama izvirza jauno NASA vadītāju


Publicēts: 24.05.2009

ASV prezidents beidzot ir atradis piemērotu kandidatūru NASA vadīšanai. Bijušais astronauts Čarlzs Boldens varētu kļūt par nākamo NASA administratoru. "Šie talantīgie cilvēki palīdzēs NASA drosmīgi paplašināt zinātnes, aeronautikas un izpētes robežas 21. gadsimtā," teica ASV prezidents.

Čarlzs Boldens ir afroamerikānis. Dzimis 1946. gadā Dienvidkarolīnā. Tobrīd tas bija ļoti rasistiski noskaņots štats. Par spīti dažādiem ierobežojumiem, kurus noteica viņa ādas krāsa, Boldens ieguva ļoti augstas atzīmes un pieteicās Jūras spēku akadēmijā, kuru beidza ar izcilību kā Jūras spēku otrais leitnants.

Boldens vēlāk piedalījās Vjetnamas karā, kļūstot par vienu no labākajiem ASV kaujas pilotiem. Pēc atgriešanās no kara viņš pieteicās pilotos-izmēģinātājos. Pēc kāda laika Boldens iestājās NASA astronautu rindās. Kopumā kosmosā viņš ir pavadījis 680 stundas.

Pirms 23 gadiem Boldens pirmo reizi vadīja vairākkārt izmantojamā kosmosa kuģa lidojumu, kam sekoja vēl trīs misijas, ieskaitot 1990. gada Habla palaišanas misiju un 1994. gadā notikušo pirmo lidojumu, kad apkalpē tika iekļauts arī Krievijas kosmonauts. Divos lidojumos Boldens bija misijas komandieris.

"Viņš nav despotisks vadītājs," stāstīja astronaute Ketija Sulivana, kas ir pirmā ASV sieviete, kas izgājusi atklātā kosmosā un vairākkārtīgi lidojusu kopā ar Boldenu. "Viņš ir personība, kāda vajadzīga, lai uzlabotu NASA."

 

NBC News, NASA Watch

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!