ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Lielais daļiņu paātrinātājs uzstāda jaunu pasaules rekordu


Publicēts: 30.11.2009

Šodien CERN Lielais daļiņu paātrinātājs (LHC) kļuva par visaugstākās enerģijas daļiņu paātrinātāju pasaulē, uzstādot jaunu pasaules rekordu un paātrinot protonu starus līdz 1,18 TeV lielai enerģijai.

Iepriekšējais rekordists bija ASV Fermī Nacionālās paātrinātāja laboratorijas Tevatrons, kas 2001. gadā paātrināja daļiņas līdz 0,98 TeV.

"Mēs joprojām pierodam pie tā cik gludi notiek LHC palaišana ekspluatācijā," teica CERN direktors Rolfs Hoijers. "Tas ir fantastiski. Tomēr mēs turpinām virzīties uz priekšu soli pa solim un vēl ir daudz kas jāpaveic pirms reālajiem eksperimentiem 2010. gadā. Līdz tam brīdim es šampanieti vēl neatvēršu."

Pirmie protonu kūļi LHC tika palaisti 20. novembrī. 23. novembrī notika pirmā sadursme. Jaunais enerģijas līmeņa rekords apstiprina, ka daļiņu paātrinātājs lēnām progresē, lai 2010. gada sākumā varētu uzsākt reālus eksperimentus ar pilnu jaudu.

"Es biju šeit pirms divdesmit gadiem, kad mēs ieslēdzām CERN daļiņu paātrinātāju LEP," atcerējās Paātrinātāju un tehnoloģiju departamenta direktors Stīvs Maijers. "Es uzskatīju, ka tā bija fantastiska mašīna, bet šis ir pavisam kas cits. To, ko mēs ar LEP sasniedzām dienu un nedēļu laikā, ar LHC varam paveikt stundās."

 

CERN

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!