ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

LHC ir atgriezies!


Publicēts: 21.11.2009

Par spīti visām neveiksmēm protoni atkal riņķo pa Lielā daļiņu paātrinātāja (LHC) tuneļiem. 2009. gada 20 novembra vakarā ap pulkstens 10iem pēc vietējā laika pasaules lielākajā un jaudīgākajā daļiņu paātrinātājā pirmais protonu kūlis veica pilnu apli.

"Tas ir lieliski redzēt, ka stars atkal cirkulē pa LHC," teica CERN direktors Rolfs Hoijers. "Mums vēl šis tas jāpaveic, lai varētu uzsākt reālos eksperimentus, bet mēs esam krietni vien pavirzījušies uz priekšu."

Pirmais stars veica pilnu apli 2008. gada 10. septembrī. Pēc deviņām dienām LHC piedzīvoja nopietnus bojājumus. Vairāk kā gadu tika veikts remonts un neskaitāmas pārbaudes, lai pārliecinātos, ka šādas problēmas neatkārtosies.

"Tagad LHC ir daudz labāk izprasta mašīna nekā pirms gada," teica CERN Paātrinātāju departamenta direktors Stīvs Maijers. "Mēs esam daudz ko iemācījušies un izstrādājuši tehnoloģijas, kas ļauj mums virzīties uz priekšu. Tas ir progress."

LHC atgriešana ierindā sākās jau šī gada vasarā. Jau 8. oktobrī LHC bija atdzesēts līdz darba temperatūrai, kas ir 1,9K jeb -271oC. 23. oktobrī tuneļos tika palaistas pirmās daļiņas, kuras gan neveica pilnu apli. 20. novembrī tika veikts pilns aplis, bet aptuveni pēc nedēļas plānots izraisīt pirmo sadursme ar zemas enerģijas daļiņām. Datu analīze un rūpīgi pārbaudes darbi bruģēs ceļu uz nākamgad iecerēto sadursmi 7 TeV līmenī.

"Tas ir Herkulesa cienīgs varoņdarbs - sasniegt to, ko mēs šodien esam sasnieguši," piebilda Maijers. "Es vēlos pateikties ikvienam, kurš ir piedalījies darbā, gan CERN darbiniekiem, gan partneriem visā pasaulē."

CERN

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!