ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Latvijā radīti pulksteņi dosies uz Mēnesi


Publicēts: 27.10.2017

Latvijā radīts pulkstenis, kurš spēj mērīt laiku ar precizitāti līdz sekundes triljonajai daļai, tiks izmantots mākslīgajos pavadoņos un misijās, kas dosies uz Mēnesi. Šos ārkārtīgi precīzos laika mērītājus ir radījusi neliela kompānija Eventech, kas ir viens no pasaulē vadošajiem uzņēmumiem, kas ražo laika reģistrēšanas iekārtas satelītu lāzerlokācijas stacijām.

"Mēs ražojam laika mērīšanas iekārtu Ferrari, izmantojot traktora detaļas," stāstīja Nikolajs Adamovičs no Eventech. "Mēs nodrošinām augstu precizitāti, izmantojot uzticamu un vienkāršu elektroniku. Cik precīzu? Ar tiem var noteikt laiku, ar kādu gaisma noskrien viena centimetra lielu attālumu."

Iekārtas ir mazas un lētas, kas ļauj konkurēt ar datoriem. Šobrīd ar tām ir aprīkotas vairāk nekā 50 lāzerlokācijas stacijas visā pasaulē.

Eiropas Kosmosa aģentūra ir nolēmusi šo laika mērītāju iekļaut misijā Luna-27, kura top sadarbībā ar Krievijas Kosmosa aģentūru. Nolaižamais aparāts 2022.gadā dosies uz Mēness dienvidpolu.

Eventech sadarbībā ar Lielbritānijas kompāniju Neptec veidos iekārtu, kas ļaus izvēlēties vispiemērotāko un drošāko nolaišanās vietu. Neptec nodrošina lāzera iekārtu, kas raidīs signālus Mēness virsmas virzienā. Eventech pulkstenis mērīs laiku, pēc kāda signāls tiek saņemts atpakaļ.

"Tas ļaus izveidot 3 dimensiju karti, lai izvēlētos vislabāko nolaišanās vietu, izvairoties no nelīdzenas virsmas un lielām klintīm," teica Kerija Sanca no Neptec. "Tas ir aizraujoši - šī ir pirmā no misijām, kuru iznākums varētu būt bāze uz Mēness, un mēs piedalāmies, lai nodrošinātu kosmiskā aparāta drošu nosēšanos."

ESA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!