ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

ISRO plāno jaunu pacelšanās laukumu


Publicēts: 11.01.2010

Indijas kosmosas pētniecības organizācijas (ISRO) Satish Dhawan kosmosa centra trešais palaišanas laukums būs kas īpašs.

Tas atbildīs visām prasībām, saistībā ar 2015.gadā plānoto pirmo pilotējamo kosmisko lidojumu. Tas atbildīs arī prasībām saistībā ar virākkārt izmantojamo nesēju. Indijas sapņu "space shuttle" patlaban atrodas uz konstruktoru galdiem. (te gan jāsaprot, ka indiešu "space shuttle" nebūs pilotējams kosmiskais kuģis, bet tikai nesējs, kas nogādā kravu orbītā un tūdaļ atgriežas atpakaļuz Zemi (cydonia))

"Trešā palaišanas laukuma dizains ir pabeigts. To varēs izmantot visām ISRO nākotnes programmām, ieskaitot pilotējamos lidojumus un vairākkārt izmantojamo nesēju", teica ISRO oficiālās personas. ISRO ir sākusi darbu arī pie vairākkārt izmantojamā nesēja nolaišanās skrejceļa.

Trešais palaišanas laukums taps apmēram vienu kilometru uz dienvidiem no otrā, no kura 2008.gadā startēja PSLV-XL nesējs ar Chandrayaan-I Mēness zondi. Tiek plānots, ka palaišanas laukums būs gatavs līdz 2015.gadam, kas sakrīt ar pirmo pilotējamo misiju, kura izmantos GSLV nesēju.

"Ņemot vērā, ka no trešā palaišanas laukuma startēs pilotējamās misijas, tam ir īpašas dizaina prasības. Piemēram, apkalpes glābšanas modulis, kas varētu noderēt ārkārtas gadījumā."

Tiek sagaidīts, ka daudzkārt izmantojamais kosmosa nesējs varētu ievērojami samazināt misiju izmaksas (kaut kur dzirdēts, vai ne :) Tāpat, trešais palaišanas laukums palielinās ISRO iespējas vienlaikus sagatavot vairākas misijas un palielināt kopējo misiju skaitu.

Pirmie vairākkārt izmantojamā nesēja testi ir paredzēti šogad.

Space Daily

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!