ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Heksakopters fotografē ALMA


Publicēts: 31.07.2013

Kā izskatās ALMA observatorija no putna lidojuma? Grūti iztēloties? Te var noderēt jaunākās ALMA antenu fotogrāfijas, kuras uzņemtas ar heksakoptera palīdzību. Lidojumā, kas reģistrēts kā Ginesa rekords, vairāku rotoru lidaparāts pacēlās virs antenu masīva. Heksakoptera korpuss veidots no oglekļa šķiedras. Lai arī sešu rotoru aparāts tiek kontrolēts attālināti, tas dažas darbības var veikt automātiski, tādejādi nodrošinot funkcionalitāti, ka heksakopters var atgriezties lidojuma sākuma punktā, pat ja tas nesaņem signālu no vadības pults.

"Pirms mēs ieradāmies ALMA vietā, šāda tipa iekārtas nebija lidojušas tik augstu. Pazeminātais atmosfēras spiediens nozīmē to, ka propelleru celtspēja ir samazināta," paskaidroja fotogrāfs Ariels Marinkovičs, kurš vadīja fotosesiju.

Vienīgais risinājums bija maksimāli samazināt heksakoptera svaru. Tika nomainīts karkass un nolaišanās aprīkojums, kā arī fotografēšanai tika izvēlēta neliela fotokamera, kas svēra tikai 200 gramus.

Otrs izaicinājums bija zemā temperatūra. 5000 metru augstumā virs jūras līmeņa, kur atrodas ALMA antenas, vidējā gaisa temperatūra ir -3oC. Tas nozīmēja, ka heksakoptera akumulatoru darbības ilgums varētu samazināties pat par 70%. Tādēļ tika izveidots īpašs izolācijas slānis.

"Tā bija spēle uz labu laimi. Heksakopters ir paredzēts lidojumiem augstumā, kas ir par aptuveni 4500 metriem zemāks nekā ALMA atrašanās vieta. Aprēķini liecināja, ka nebūs iespējams pacelties," atcerējās Marinkovičs. "Iepriekš ceļojot 4200 metru augstumā virs jūras līmeņa, es redzēju kaijas un nodomāju, ka putni nelidotu vietā, kur jāpatērē 90% enerģijas, lai sameklētu barību."

Viss noslēdzās veiksmīgi un tika iegūtas pirmās ALMA fotogrāfijas no putna lidojuma augstuma kopš observatorijas oficiālās atklāšanas 2013. gada martā.

ESO

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!