ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

HARPS iegūst jaunu polarimetru


Publicēts: 16.02.2010

HARPS, spektrometrs, kas tiek veiksmīgi izmantots planētu meklējumiem ap citām zvaigznēm, ir ieguvis jaunu un jaudīgu papildinājumu - pasaulē visprecīzāko polarimetru, kas ļaus pētīt zvaigznes vēl labāk.

Pirmie novērojumi ar jauno polarimetru atklāja, ka instruments darbojas lieliski un iegūtais rezultāts daudzkārt pārspēj gaidīto. Tas ir vienīgais šāda veida polarimetrs dienvidu puslodē, tādēl droši var teikt, ka puse Visuma tiks pētīta daudz labākā kvalitātē.

"Šis jaunais un unikālais polarimetrs ļaus pētīt dažādas masas, temperatūras un vecuma zvaigžņu magnētiskā lauka izcelsmi un evolūciju jaunā kvalitātē," stāstīja Nikolajs Piskunovs no Upsalas universitātes. "Tas ir svarīgs arī jaunu citplanētu atklāšanā. Polarimetra spēja ieraudzīt plankumus palīdzēs izvairīties no viltus citplanētām."

Pamatojoties uz patlaban zināmo, magnētiskajam laukam Visumā ir ārkārtīgi liela nozīme. Magnētiskais lauks kontrolē zvaigžņu veidošanos, rada labvēlīgus apstākļus planētu izveidei ap jaunām zvaigznēm, atvaira zvaigžņu vējus un paātrina daļiņas zvaigznes dzīves pēdējos posmos.

Magnētiskā lauka netiešie pierādījumi ir uzliesmojumi un plankumi uz zvaigznes, bet tiešo mērījumu iegūšanai nepieciešami precīzi instrumenti un rūpīga datu analīze. Polarimetrija ir viens no veidiem kā pētīt magnētisko lauku, kura ietekmē gaisma tiek polarizēta.

Magnētiskais lauks izmaina zvaigznes atmosfēras ārējo slāņu fizikālās īpašības, ļaujot pacelties virspusē apvidiem, kuru ķīmiskais sastāvs, temperatūra un spiediens atšķiras. Plankumi ir labākais piemērs šādam procesam. Izmantojot spektroskopiju un polarimetriju ir iespējams izveidot plankumu kartes.

HARPS jau šobrīd ir veiksmīgākais un jaudīgākais citplanētu medīšanas instruments pasaulē. Līdz šim ar to ir izdevies atklāt aptuveni 100 citplanētas, nosakot zvaigznes spektra nobīdi, kuru rada planētu gravitācijas ietekme.

Polarimetru izveidoja Frensa Snika no Utrehtas universitātes Nīderlandē. 2009. gada maijā to nogādāja Čīlē.

"Polarimetrs nedrīkstēja būt liels izmēros," teica Snika. "Tam bija jābūt kompaktam. Visam bija jābūt precīzam līdz milimetriem. Mēs nedrīkstējām aiztikt citus HARPS elementus, lai netraucētu planētu medības."

ESO

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!