ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Apsveicam ar 7 TeV!


Publicēts: 30.03.2010

Šodien, 2010. gada 30 martā 13:06 pēc vietējā laika CERN Lielajā daļiņu paātrinātājā (LHC) tika realizēta daļiņu sadursme pie 7 TeV. Daļiņu fiziķi visā pasaulē ar nepacietību gaida šī eksperimenta rezultātus.

"Šī ir fantastiska diena daļiņu fiziķiem," teica CERN ģenerāldirektors Rolfs Hoijers. "Daudzi cilvēki ar nepacietību gaidīja šo brīdi. Viņu pacietība un nodošanās nes augļus."

"Ar šīs sadursmes rekordaugsto enerģijas līmeni LHC eksperimenti iesoļo plašos, neizpētītos apgabalos. Tumšās matērijas, jaunu spēku, jaunu dimensiju un Higsa bozonu medības ir sākušās," teica ATLAS projekta preses pārstāve Fabiola Džianoti.

"LHC darbība līdz šim ir atstājusi labu iespaidu uz mums," teica CMS eksperimenta preses pārstāvis Džuido Tonelli. "Īpaši patīkami ir lūkoties, cik lieliski darbojas mūsu daļiņu uztvērēji. Mūsu fiziķu komandas visā pasaulē jau analizē saņemtos datus. Mūs gaida interesanti laiki."

"Šo brīdi mēs visi gaidījām un tam gatavojāmies," teica ALICE projekta preses pārstāvis Jurgens Šukrafts. "Mēs ar nepacietību gaidām protonu sadursmes rezultātus, kā arī nākotnē iecerēto jonu sadursmi, kas ļaus mums ieskaitīties Visuma agrīnajos attīstības periodos."

Patlaban tiek prognozēts, ka LHC darbosies 18-24 mēnešus, lai sagādātu pietiekami daudz datus fiziķiem. Tiklīdz kā tiks "atklātas" standarta modeļa daļiņas, LHC uzsāks sistemātiskus Higsa bozona meklējumus. Ja tā masa ir tuva 160 GeV, tad šo daļiņu iespējams atklāt pat šīs dienas eksperimenta datos. Šodienas eksperimentā iespējams konstatēt arī supersimetriskās daļiņas, kuru masa ir līdz 400 GeV.

"Nākamo divu gadu laikā LHC ir reāla iespēja atklāt supersimetriskās daļiņas," teica Hoijers. "Iespējams mums izdosies izprast to matēriju, kas sastāda aptuveni 1/4 daļu no Visuma."

"Vairāk kā 2000 studentu ar nepacietību gaida LHC eksperimentu datus," teica Hoijers. "Viņi ir priviliģēto grupa, kuri var radīt pirmās tēzes, balstoties uz šiem rezultātiem."

CERN

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!