ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Amatieru spektroskopija


Publicēts: 9.12.2009

Amatieri jeb vaļasprieka astronomi ir īpaša suga. Viņu prasmes, kaislība un vēlme darboties ir apbrīnas vērta. Daudzi profesionāli astronomi labprāt izmanto vaļasprieka astronomu palīdzību, jo viņu ir daudz, viņiem ir laba tehnika, viņi ir gatavi sadarboties. Viena no nozarēm, kurā vaļasprieka astronomi piedalās, ir debesu objektu spektra pētījumi jeb spektroskopija.

Vienkāršiem vārdiem sakot, spektroskopija ir gaismas avotu krāsas un gaismas spektra pētījumi. Mums visiem patīk fantastiskās fotogrāfijas, bet zinātne neslēpjas tikai skaistajos Habla teleskopa attēlos, bet arī gaismas spektra analīzē.

Pētot emisijas un absorbcijas līnijas, iespējams noteikt dažādu Visuma objektu sastāvu, orbitālo kustību un pat atmosfēras sastāvu. Zinātnieki uzskata, ka zvaigznes spektrā atklāta oglekļa dioksīda absorbcijas līnija brīdī, kad zvaigznes disku šķērso citplanēta, varētu liecināt pat par ārpuszemes dzīvības eksistenci uz šīs planētas. Spektroskopija tiešām ir aizraujoša nozare.

"Tā ir vaļasprieku astronomijas "pēdējā robeža". Kad jūs 100. reizi jau esat nofotografējis Oriona miglāju, ko jūs darīsiet tālāk? Spektroskopija ir izaicinoša, interesanta un piešķir jūsu darbam zinātnisku vērtību," pastāstīja Kens Harisons, kas ar spektroskopiju nodarbojas jau vairākus gadus. "Amatieri veiksmīgi ir fiksējuši novu spektru pirms profesionāļiem un veikuši maiņzvaigžņu novērojumus."

Kena Harisona specializācija ir Volfa-Rajē zvaigžņu spektrs. Šobrīd viņš raksta arī grāmatu par amatieru spektroskopiju. Jau kopš 1992. gada viņš pats būvē spektrogrāfus.

Spektrogrāfs ir ierīce, kas ļauj gaismai iespraukties caur šauru spraugu, kur pēc tam ienākusī gaisma tiek sadalīta spektrā, izmantojot difrakcijas režģi.

Vaļasprieka astronomu sasniegumi nav tālu jāmeklē. Pavisam nesen Robs Kaufmans nofotografēja novas uzliesmojumu Nova Scuti 2009 (V496 SCT). Itāļu vaļasprieka astronomam Fulvio Mete izdevās spektrogrāfiski atdalīt cieši esošu dubultzvaigzni Beta Aurigea ar 14'' Celestron teleskopu. Tas ir vairāk nekā virtuozi, jo ne ar visiem pasaules labākajiem teleskopiem tas ir iespējams.

Kas ir vajadzīgs, lai nodarbotos ar spektroskopiju? Kens Harisons uzskata, ka mūsdienās pieejams ļoti plašs instrumentu klāsts, kas nav dārgi iesācējiem. Piemēram, Rainbow Optics. Spektra analīzi pat bez īpašām zināšanām iespējams veikt, izmantojot bezmaksas programmatūru - IRIS vai VSpec. Laika gaitā radīsies teorētiskie un praktiskie jautājumi, kas ir normāla mācību procesa sastāvdaļa. Amatieru spektroskopijai ir veltītas vairākas Yahoo grupas. Tāpat teorētiskā informācija ir atrodama Google plašumos.

Ja nu neziniet ko darīt pēc 100. Oriona miglāja fotogrāfijas, izmēģiniet spektroskopiju. Varbūt tieši tas ir jūsu aicinājums. Papētiet spektroskopijas vēsturi un pārbaudiet vai spējat paveikt tos pašus atklājumus, ko 19. gadsimta astronomi. Izmēriet Saules un O, B, A, F, G, K, M zvaigžņu spektru. Pēc tam pievērsieties galaktikām, planētām, asteroīdiem, komētām un kvazāriem. Visumā ir daudz objektu, kuri to vien gaida, kad kāds tiem pievērsīs uzmanību un atklās kaut ko jaunu un interesantu.

Universe Today

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!