ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

ALMA aplis noslēdzies


Publicēts: 7.01.2010

ALMA (Atakamas lielais milimetru/submilimetru masīvs) dzīvē ir noslēdzies svarīgs posms. Pirmo reizi šī revolucionārā instrumenta vēsturē tika saslēgtas trīs antenas. 5000 metru augstajā novērošanas vietā Čīlē ir veiksmīgi iedarbināts viens no jaudīgākajiem instrumentiem Visuma izpētes vēsturē.

2009. gada 20. novembrī tika uzstādīta trešā antena. Vēlāk astronomi saslēdza kopā jau agrāk uzstādītās antenas ar trešo, lai pārbaudītu sistēmas stabilitāti un gatavību darbam.

"Pirmie signāli, kurus oktobrī novērojām ar divām antenām, ir uzskatāmi par bērna šļupstiem," teica Leonardo Testi. "Trešās antenas pieslēgšana iezīmē posmu, kad bērns pasaka savu pirmo vārdu ar nozīmi, tas vēl nav pilns teikums, bet tas ir fantastisks brīdis! Trīs antenu savienošana ir patiesi pirmais solis, lai sasniegtu mērķi - precīzus un asus attēlus submilimetru viļņu diapazonā."

Trīs antenu saslēgšana ir arī pārbaude gan instrumentiem, gan aparatūrai, gan programmatūrai, kas uzstādīta ALMA masīvā. Kad masīvs būs pabeigts, tur atradīsies 66 antenas, kas darbosies ar interferometrijas palīdzību kā viens istruments.

"Antenu tīkla izveide, atšķirībā no divu antenu izmantošanas, būtiski uzlabo darbspējas," skaidroja ALMA projekta vadītājs Volfgangs Vailds.

Izmantojot trīs antenu tīklu, astronomi novēroja tālu objektu - kvazāru QSO B1921-293, kas ir spožs objekts garajos viļņu garumos, ieskaitot milimetru un submilimetru diapazonu. Iegūtais signāls liecina, ka antenas darbojas labi.

Zinātniskos novērojumus plānots uzsākt jau 2011. gadā, ar laiku sasniedzot pilnu antenu komplektu - 66 antenas.

 

ESO

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!