ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Vēju tunelis


Publicēts: 28.03.2010

Attēlā, kuru 8. martā nofotografējis Envisat mākslīgais pavadonis, redzamas Jaunzēlandes Ziemeļu un Dienvidu salas, kuras atdala Kuka šaurums, kas tiek dēvēts par Jaunzēlandes vēju tuneli.

Kuka šaurums ir nosaukts par godu jūrasbraucējam Džeimsam Kukam, kurš 1770. gadā šķērsoja šo šaurumu. Kuka šaurums savieno Tasmānijas jūru ar Kluso okeānu.

Šaurākajā vietā tas ir tikai 23 kilometrus plats. Skaidrā dienā jūs varētu redzēt otru salu. Tomēr Kuka šaurums pasaulē ir slavens kā viens no neparedzamākajiem ūdens klajumiem pasaulē.

Jaunzēlande atrodas rietumu vēju joslā, kas tiek dēvēta par Aurojošajiem četrdesmitajiem. Tā kā šaurums ir neliela sprauga starp abu salu kalniem, tas darbojas kā tunelis, cauri kuram brāžas neganti vēji.

Arī paisums un bēgums Kuka šaurumā ir neparasts. Kad vienā pusē ir paisums, otrā ir bēgums. Vidū veidojas spēcīgas straumes.

Jaunzēlande ir daudzu salu valsts, no kurām lielākās ir Ziemeļu un Dienvidu salas. Dienvidu sala ir lielākā no abām. Uz tās atrodas Dienvidu Alpi, kuru augstākā virsotne ir Kuka kalns (3754 m). Ziemeļu sala ir mazāk kalnaina, bet vairāk vulkāniska.

Jaunzēlande ir mājvieta daudziem unikāliem augiem un dzīvniekiem. Cilvēku darbības rezultātā daudzas no unikālajām sugām ir izmirušas vai atrodas tuvu izmiršanas robežai. Pēdējos gados notiek aktīva dabas aizsardzības programmas īstenošana.

 

ESA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!