ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Tā ir Zeme, tie esam mēs


Publicēts: 23.07.2013

Skatoties uz šiem gaismas punktiņiem, ir grūti aptvert, ka tā ir mūsu planēta. Vesela pasaule, uz kuras dzīvo miljardiem cilvēku. No savu skatu punkta mēs nespējam apjaust, cik mūsu Zemes ir liela, bet atliek tikai nedaudz attālināties un zilo ūdeņu, balto mākoņu, zaļo mežu un brūno tuksnešu planēta pārvēršas par niecīgu gaismas punktiņu melnajā Visumā.

2013. gada 19./20. jūlijā Zemi un visus tobrīd uz tās eksistējošos iemūžināja divi kosmiskie aparāti, kas atrodas dažādos attālumos no Zemes.

Viens no šiem aparātiem ir NASA zonde Cassini, kas atrodas gredznotā Saturna sistēmā aptuveni 1,5 miljardu kilometru attālumā no Zemes. Otrais aparāts ir kosmiskā zonde MESSENGER, kas riņķo ap Saulei vistuvāko planētu Merkuru un atrodas aptuveni 98 miljonu kilometru attālumā no Zemes.

Cassini attēlos Zeme un tās pelēkais pavadonis ir kā niecīgi punktiņi - Zeme kā bāli zilgans, bet Mēness bāls. Šī ir pirmā reize, kad Cassini augstas izšķirtspējas kamera ir nofotografējusi Zemi un tās pavadoni kā divus atsevišķus objektus.

Šī ir arī pirmā reize, kad cilvēki tika iepriekš informēti par gaidāmo fotosesiju. NASA aicināja atzīmēt šo mirkli, atrodot Saturnu debesīs un mājot gredzenotās planētas virzienā, kā arī iemūžinot šo mirkli, lai vēlāk dalītos ar attēliem sociālajos tīklos un Interneta vietnēs. Akcijā piedalījās vairāk nekā 20 000 cilvēku visā pasaulē.

"Mēs neredzam nedz kontinentus, nedz atsevišķus cilvēkus, bet šis bāli zilais punkts ir kā apkopojums tam, kas mēs bijām 19. jūlijā," teica Cassini projekta zinātniece Linda Spilkere no NASA Reaktīvo dzinēju laboratorijas. "Cassini fotografētais attēls mums atgādina, cik maza ir mūsu planēta kosmosa plašumos, kā arī apliecina šīs mazās planētas iedzīvotāju spēju nosūtīt zondi Saturna sistēmas izpētei, kā arī, lai nofotografētu Zemi."

Zemes portreti no Saules sistēmas ārējiem apgabaliem ir ļoti grūti realizējami, jo Zeme atrodas tuvu Saulei. Kameras jutīgie uztvērēji var tikt bojāti līdzīgi kā cilvēka acs var tikt traumēta, ja mēs lūkojamies tieši Saulē. Cassini varēja nofotografēt mūsu planētu tādēļ, ka Saule atradās aiz Saturna, skatoties no kosmiskā aparāta viedokļa, tādejādi bloķējot lielāko daļu gaismas.

Zemes attēls tiks iekļauts lielākā mozaīkā, kurā būs redzams Saturns un tā iespaidīgā gredzenu sistēma. Šī attēla izveide ir sarežģīta, jo jāapvieno dažādos leņķos, apgaismojumos fotografēti fragmenti.

"Mani saviļņo apziņa, ka cilvēki visā pasaulē uz mirkli pārtrauca savus ikdienas darbus, lai izietu ārā, lai atzīmētu starpplanētu mēroga sasveicināšanos starp robotu un tā radītāju," teica Karolīna Porko no Kosmosa zinātnes institūta. "Šis notikums iezīmē tuvojošos planētu izpētes laikmetu, kurā mēs būsim tie, kas dosies ceļojumos."

MESSENGER attēlā Zeme un Mēness patiesībā aizņem mazāk kā vienu pikseli, bet izskatās lieli un spoži tādēļ, ka tie ir pāreksponēti. Ilgu ekspozīciju gadījumā iespējams pamanīt blāvākus objektus. Savukārt spožākie objekti izskatās lielāki nekā tie patiesībā ir.

"Šie attēli tika fotografēti vienā un tajā pašā dienā no dažādiem Saules sistēmas nostūriem, atgādinot mūsu nācijas ievērojamos tehniskos sasniegumus planētu izpētē," teica MESSENGER projekta vadošais pētnieks Šīns Solomons no Kolumbijas Universitātes. "Tādēļ, ka Merkurs un Saturns ir tik dažādi, šie attēli mums pavēsta kaut ko īpašu par mūsu planētu - nekur nav tik labi kā mājās."

NASA

Komentāri

  1. renrins tieši 23.07.2013 domāja šādi:

    Skaistas bildes. Mani interesē, vai tika tikai bildēts, vai veikti arī citi eksperimenti, kuri varētu noderēt. Piemēram, vai no tāda attāluma, Cassini mēģināja analizēt Zemes atmosfēru, kas neapšaubāmi noderētu, pētot eksoplanētu atmosfēru.
    Manuprāt, tas būtu ļoti svarīgi, ko Cassini zonde atklātu pētot Zemi un šos datus salīdzināt ar reālajiem, ko mēs zinam par Zemes atmosfēru. :)






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!