ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Kad slepenības plīvurs krīt


Publicēts: 28.05.2009

Aptuveni pirms divām nedēļām ASV prezidenta Obamas administrācija at-slepenoja aptuveni 1000 fotogrāfijas, kurās redzami arktiskie reģioni. Tagad gan zinātnieki, gan plašāka publika var iepazīties ar dramatiskajām izmaiņām, kas vērojamas uz Zemes.

Aptuveni 700 attēlos redzami dažādi sešu Ziemeļu ledus okeāna reģioni fotografēti atšķirīgos laika periodos. Aptuveni 500 attēlos redzami 22 ASV apgabali. Visus attēlus varat izpētīt USGS mājas lapā. Attēlu izšķirtspēja ir aptuveni 1 metrs uz 1 pikseli.

Nav noslēpums, ka arktisko reģionu izmaiņas atstāj iespaidu uz globālo klimatu, jo šī pasaules daļa kalpo kā dabīgs "gaisa kondicionieris".

Vasaras mēnešos uz ledus veidojas ūdens laukumi, kuru diametrs sasniedz pat 30 metrus. Šajos "dīķos" ūdens ir tumšāks nekā apkārtējie ledus lauki un labāk absorbē siltumu. Šie ūdens klajumi palīdzēs labāk modelēt iespējamos nākotnes scenārijus. Lai arī šie izkusušā ledus laukumi paši par sevi ir relatīvi nelieli, kopā tie aizņem aptuveni 30% no arktisko reģionu platības.

"Līdzšinējie prognozēšanas modeļi samērā precīzi atainoja kopējo situāciju," teica Torstens Markuss no NASA Godārda kosmisko lidojumu centra. "Bet ir procesi, kurus mums nav izdevies adekvāti modelēt, jo nav pietiekami daudz datu."

Markuss ir pārsteigts, ka ASV valdība tik ātri ir publiskojusi šos attēlus. "Es domāju, ka paies mēneši, pirms kāds sāks darboties," piebilda zinātnieks.

Šie attēli ir fotografēti ar izlūkošanas satelītiem, bet Medea programmas ietvaros zinātnieki var iegūt attēlus no videi svarīgiem reģioniem.

Reuters, USGS

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!