ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Aļģu vētra Baltijas jūrā


Publicēts: 10.09.2015

Eiropas Kosmosa aģentūras (EKA) Zemes novērošanas mākslīgais pavadonis Sentinel-2A orbītā tika nogādāts 2015.gada 23.jūnijā. Lai arī tas darbojas tikai dažas nedēļas, jaunākie attēli, kuros redzama aļģu ziedēšana Baltijas jūrā, liecina, ka primāri sauszemes novērojumiem paredzēto satelītu ne mazāk efektīvi varēs pielietot dažādās jūras novērošanas programmās. Attēli, kuros redzama aktīva zilaļģu ziedēšana, fotografēti 2015.gada 7.augustā un to izšķirtspēja ir 10 metri uz pikseli.

Augustā siltums un jūras mierīgie ūdeņi veicināja bioloģisko aktivitāti Baltijas jūras centrālajā daļā. Somijā bāzētais aļģu novērošanas serviss Alg@line ziņoja par zilaļģu koncentrācijas palielināšanos šajā reģionā.

Baltijas jūras ekosistēmu ietekmē daudzi faktori, tai skaitā ķīmiskais piesārņojums, skābekļa trūkums dziļākos jūras ūdens slāņos, kā arī zilaļģu savairošanās. 1974.gadā situācija jau bija tik dramatiska, ka tika izveidota Helsinku konvencija Baltijas jūras reģiona aizsardzībai. Kopš tika uzsākta šī iniciatīva, jūras stāvoklis ir būtiski uzlabojies.

Sentinel-2A dati ir pieejami Copernicus programmas ietvaros. Satelīts ir aprīkots ar augstas izšķirtspējas instrumentu, kurš novēro 290 kilometrus platu apgabalu 13 dažādās spektrālās joslās.

Aļģu ziedēšana Baltijas jūrā parasti izskatās kā zaļgani dzeltena "zupa" vai zilgani-zaļi pavedieni, kas izkārtojušies gar dažāda blīvuma ūdens masām. Sentinel-2A datos skaidri redzami šie bioloģiskās aktivitātes pavedieni un virpuļi.

Tā kā "ziedēšanas" produktu toksiskums ir atkarīgs ne tikai no iesaistītās sugas, bet mēdz atšķirties pat vienas sugas ietvaros atkarībā no vides apstākļiem, bioloģisko aktivitāti parasti novēro vairākas komandas ar kuģu palīdzību. Tomēr ir skaidrs, ka ar satelītu palīdzību iespējams iegūt plašāku ainu. Ja uzmanīgi aplūkosiet attēlus, pamanīsiet vairākus kuģus, kuru ceļi ir redzami kā tumšas līnijas, kas vijas cauri aļģu nosētajiem ūdeņiem.

Sentinel-2A iegūto attēlu izšķirtspēja ļauj ieraudzīt jau smalkākas struktūras un analizēt bioloģiskās aktivitātes atkarību arī no vertikālās kustības, kuru ietekmē dažāda blīvuma ūdens slāņu pārvietošanās. Apkopojot satelītu datus ar to informāciju, kuru savāc kuģu komandas, iespējams daudz precīzāk prognozēt aļģu toksiskumu un brīdināt attiecīgās iestādes.

Šo pašu reģionu 11.augustā fotografēja Landsat 8. Tobrīd konkrētajā reģionā jūras novērošanu un paraugu ņemšanu veica kuģis, uz kura atradās Marena Vossa no Baltijas jūras izpētes Leibnica vārdā nosauktā institūta. Viņa apstiprināja, ka "zied" zilaļģes Nodularia. Arī Landsat 8 attēlos redzamas vairākas kuģu atstātās pēdas, iespējams, ka kādu ir atstājis arī tūristu kruīza kuģis, kuri tiek uzskatīti par būtiskiem piesārņojuma un zilaļģu barības vielu avotiem. Mikroorganismiem nepieciešamās barības vielas pārlieku lielos daudzumos jūrā nonāk arī no valstīm, kas atrodas Baltijas jūras krastos. Stāvoklis piekrastes reģionos uzlabojas kopš 1980.gadiem, bet centrālajos jūras reģionos situācija nav būtiski mainījusies.

ESA, Earth Observatory

Komentāri

  1. marcus tieši 11.09.2015 domāja šādi:

    izskatās satriecoši






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!