ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Zveja Čerbakula ezerā bijusi veiksmīga


Publicēts: 17.10.2013

Vai vēl atcerieties Čeļabinskas meteoru, kas 2013. gada februārī uzsprāga debesīs netālu no Krievijas pilsētas, ievainojot vairāk nekā 1000 cilvēkus? Netālu esošajā Čerbakula ezerā tika konstatēts aptuveni 6 metrus liels āliņģis. Vai tur būtu iegāzies kāds meteorīta fragments? Iespējams, ka zem ezera dūņām slēpjas pats lielākais no Čeļabinskas meteorītiem. Pēc vairāku mēnešu ilgiem meklējumiem un grūta darba, no ezera ir izdevies kaut ko izcelt.

2013. gada septembra sākumā Čerbakula ezerā tika atklāts objekts, kurš varētu būt viena no Čeļabinskas meteorīta atlūzām. To klāja vismaz 2,5 metrus bieza nosēdumu kārta. Vajadzēja vairāk nekā 10 dienas, lai atbrīvotu iespējamo kosmisko viesi no Čerbakula ezera dubļiem.

Nirēju darbu apgrūtināja biezais dūņu slānis, kā arī bija jābūt īpaši piesardzīgiem, lai ar nosēdumiem nepiesārņotu to ezera daļu, no kuras tiek ņemts dzeramais ūdens nelielas pilsētiņas vajadzībām. Vairākkārt sabojājās aprīkojums, kā arī izcelšanu aizkavēja slikti laikapstākļi.

Meklēšanas darbu laikā nirēji no ūdens izcēla arī mazākus fragmentus, no kuriem lielākais svēra 11 kilogramus. Viņu lomu papildināja arī dažādi atkritumi un daudz magnētu, kurus tur visticamāk atstājuši meteorītu mednieki, kuri ar magnētu palīdzību cerēja kaut ko izzvejot no ezera ziemā.

Milzīgais akmens beidzot tika nogādāts krastā. Mēģinot to nosvērt, iespējamais meteorīts, sadalījās trīs fragmentos. Jāsaka gan, ka precīzs tā svars netika noskaidrots, jo sagādāti svari salūza. Pēdējā fiksētā vērtība bija 570 kilogrami.

"Sākotnējā analīze liecina, ka šis ir Čeļabinskas meteorīta fragments," pastāstīja asociētais profesors Sergejs Zamozdra no Čeļabinskas universitātes.

Izceltais objekts tika nogādāts uz reģionālo dabas muzeju, kur tiks veikta tā rūpīga analīze. Ja izrādīsies, ka šis tiešām ir meteorīts, tad tas būs viens no lielākajiem pēdējā laikā atrastajiem fragmentiem.

RT, BBC

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!