ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Yamato 000593 atdzīvina diskusijas par dzīvību uz Marsa


Publicēts: 28.02.2014

Visticamāk, kamēr netiks atrasti viennozīmīgi un neapgāžami pierādījumi, ka uz Marsa ir bijusi vai, gluži otrādi, nav bijusi dzīvība, šī diskusija nerims. NASA Džonsona Kosmosa centra un Rekatīvo dzinēju laboratorijas (JPL) zinātnieku komandas atradums atkal ir pielējis eļļu ugunij, paziņojot, ka pēc rūpīgas meteorīta Yamato 000593 analīzes, ir atrasti pierādījumi, ka uz Marsa cauri šim iezim ir plūdis ūdens.

1996. gadā Deivida Makkeja vadītā zinātnieku grupa publiskoja pētījumu, ka Marsa meteorītā ALH84001 ir atklāti ar dzīvības darbību saistīti pierādījumi. Jaunākajā pētījumā Makkeja kolēģis Everets Gibsons un viņa kolēģi analizēja 3,7 kilogramus smago Marsa meteorītu Yamato 000593. Komanda uzskata, ka jaunatklātās struktūras un sastāva īpatnības liecina, ka simtiem miljonu gadu senā pagātnē uz Marsa bioloģiski procesi varēja iedarboties uz konkrēto iezi.

"Kamēr automatizētās Marsa misijas turpina izgaismot planētas vēsturi, vienīgie Marsa paraugi, kurus varam pētīt uz Zemes, ir meteorīti," pastāstīja pētījuma vadītāja Lorēna Vaita. "Uz Zemes mēs varam izmantot daudzas un dažādas izpētes metodes, lai ielūkotos dziļāk meteorītos un izzinātu Marsa vēsturi. Šie paraugi sniedz norādes par planētas apdzīvojamību tās agrākajos vēstures posmos. Atklājot arvien vairāk Marsa meteorītu un turpinot to izpēti, tiks papildināta zināšanu bāze par apstākļiem uz Marsa. Kombinējot iegūtās zināšanas ar Marsa automatizēto misiju datiem, planētas šķietami slapjākās pagātnes noslēpumi tiks atklāti."

Analīzes liecina, ka Yamato 000593 uz Marsa veidojies pirms aptuveni 1,3 miljardiem gadu izplūstot lavai. Pirms aptuveni 12 miljoniem gadu sadursmes rezultātā no Marsa ir izsists gabals, kurš ceļojis cauri kosmosam un pirms apatuveni 50 000 gadu nokritis Antarktīdā, kur to uz Jamato ledāja 2000. gadā atrada Japānas Antarktīdas izpētes ekspedīcija. Tika secināts, ka tas ir nahlīts (Marsa meteorītu paveids). Marsa meteorītus no Zemes iežiem un citiem meteorītiem iespējams atšķirt pēc skābekļa atomu sastāva silikātos un Marsa atmosfēras gāzu ieslēgumiem.

Marsa izcelsmes iezī izpētes komanda atklāja tuneļu un mikrotuneļu struktūras, kas caurvij Yamato 000593. Tuneļi ir viļņoti un savīti. Līdzīgas formas veidojumi novēroti Zemes izcelsmes bazaltiskajos iežos, ar kuriem mijiedarbojušies dzīvi organismi.

Papildus kanāliem meteorītā tika konstatētas nanometru un mikrometru izmēru lodītes, kas atrodas starp iežu slāņiem. Līdzīgi apaļi veidojumi tika atklāti Nahlas meteorītā, kas nokrita Ēģiptē 1911. gadā. Yamato 000593 meteorīta lodītes satur daudz vairāk oglekļa nekā apkārtējie slāņi.

Pētījuma autori atzīmē, ka nevar izslēgt iespēju, ka ar oglekli bagātie apgabali ir veidojušies procesos, kas nav saistīti ar dzīvības klātbūtni. Tomēr izteiktā līdzība ar Zemes paraugiem, kuri tiek interpretēti kā dzīvības procesu rezultāts, norāda uz intriģējošu iespēju, ka arī Marsa meteorītos atklātās struktūras ir veidojušās dzīvu organismu darbības rezultātā.

"Unikālās struktūras Yamato 000593 meteorītā ir pierādījumi ūdens darbībai, bet ar oglekli bagātie slāņi, kas mijas ar māla iežiem, norāda uz Marsu kā aktīvu objektu pagātnē," teica Gibsons. "Planēta atklāj aktīvu ūdens rezervju klātbūtni, kurā iespējams ir atradies ievērojams daudzums oglekļa, kura īpašības un izplatība ir viens no galvenajiem Marsa izpētes programmas uzdevumiem. Kopš mēs esam atklājuši Marsa izcelsmes oglekli vairākos meteorītos, Marsa paraugu pieejamība izpētei laboratorijās nedrīkst tikt novērtēta zemu. Vēl jo vairāk tādēļ, ka niecīgie oglekli saturošie veidojumi Yamato 000593 meteorītā varētu būt ievērojams izaicinājums ikvienai automatizētajai misijai uz Marsa."

"Tas nav viennozīmīgs pierādījums," piebilda Vaita. "Mēs nevaram izslēgt meteorīta piesārņojumu. Tomēr jaatzīst, ka šie veidojumi ir ļoti interesanti un parāda, ka nepieciešama turpmāka šo meteorītu izpēte."

NASA JPL

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!