ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Senākie dzelzs artefakti nākuši no kosmosa


Publicēts: 23.08.2013

Izpētot Londonas universitātes koledžas Pitrī muzejas kolekcijā iekļautās seno ēģiptiešu rotaslietas, zinātnieki secināja, ka tajos atrodamās dzelzs krelles ir veidotas no meteorītu dzelzs. Rotaslietas, kuru izcelsme meklējama saltajos kosmosa plašumos, ir veidotas krietni pirms dzelzs apstrādes laikmeta.

Deviņas krellītes, kuru vecums pārsniedz 5000 gadus, tika veidotas no saplacinātiem dzelzs meteorīta fragmentiem un pēc tam sarullētas caurulīšu formā. Pēc tam tās kopā ar citiem eksotiskiem materiāliem, tādiem kā zelts un dārgakmeņi, tika savērtas kaklarotā.

"Kerļļu forma ir kalšanas un rullēšanas procesu rezultāts," pastāstīja pētījuma vadītājs profesors Tilo Rērens. "Visticamāk kalšana notika vairākos posmos, neveicot tradicionālos, akmens darba rīkiem raksturīgos darbus, tādus kā grebšana vai urbšana, kuri tika izmantoti citu, šajā apbedījumā atrasto kreļļu apstrādei."

Pētījuma rezultāti atklāj, ka jau 4. gadu tūkstotī pirms mūsu ēras metālapstrādē tika kalta meteorītu dzelzs - dzelzs-niķeļa sakausējums, kas ir daudz trauslāks un grūtāk apstrādājams nekā daudz biežāk izmantotais varš.

Tā rezultātā kalējiem jau bija aptuveni divus gadus tūkstošus gara darba pieredze meteorītu dzelzs apstrādē, kad pusotru gadu tūkstoti pirms mūsu ēras tika izgudrota un ieviesta dzelzs kausēšana. Šīs zināšanas bija svarīgas dzelzs rūdas apstrādē un dzelzs kausēšanā, ļaujot nomainīt pamatā izmantotos metālus - varu un bronzu.

Krelles tika atrastas 1911. gadā pirms-dinastiju kapenēs netālu no Elgerzehas ciema Lejasēģiptē. Tās bija skārusi korozija, tādēļ izpētes komanda izmantoja rentgenstaru meteodes, lai noteiktu, vai krelles bija veidotas no meteorītu dzelzs nevis no magnetīta, kas var tikt sajauts ar korozijas skartu dzelzi, jo tiem raksturīgas līdzīgas īpašības.

Skenēšanas rezultāti liecināja par augstu niķeļa, kobalta, fosfora un germānija koncentrāciju. Šie elementi, kas praktiski nav sastopami dzelzī, kas iegūta, kausējot dzelzs rūdas, ir tipiskas dzelzs meteorītu sastāvdaļas. Līdz ar to pētījumā iesaistītie ieguva apliecinājumu tam, ka krelles veidotas no meteorītu dzelzs, neveicot invazīvas analīzes, kas varētu sabojāt vērtīgos artefaktus.

"Tie ir fantastiski pētījuma rezultāti, jo mēs pirmo reizi pārliecinoši varējām demonstrēt, ka krellēs ir tipiski elementi, tādi kā kobalts un germānijs, kuru koncentrācija atbilsts dzelzs meteorītiem," piebilda Rērens. "Mēs arī varējām analizēt kreļļu uzbūvi, kas atklāja, ka tās tika izkaltas un sarullētas. Šī tehnoloģija atšķiras no parastās akmens kreļļu urbšanas, parādot, ka tolaik bija visai attīstīta izpratne par to, kā metāla kalēji strādāja ar šo sarežģīto materiālu."

University College London

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!