ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Medaļa kā no gaisa


Publicēts: 14.02.2014

Kas gan var būt labāks par zelta medaļu Olimpiskajās spēlēs? Izcīnīt zelta medaļu Ziemas olimpiskajās spēlēs Sočos 2014. gada 15. februārī, jo todien un tikai tajā dienā olimpieši, kas iegūs zelta godalgu, saņems Čeļabinskas meteorīta piemiņas medaļu, kurā iestrādāts no kosmosa nokritušais akmens. Apskatot 15. februāra sacensību grafiku, ir saprotams, ka jātur visi īkšķi par savējiem.

15. februārī apritēs gads kopš neliels Zemei tuvais asteroīds iebrāzās mūsu planētas atmosfērā virs Krievijas, uzsprāgstot virs Čeļabinskas reģiona. Tiek uzskatīts, ka tā ir visplašāk dokumentētā sadursme jaunāko laiku vēsturē. Tas ir arī lielākais dabīgais objekts, kāds nokritis uz Zemes kopš Tunguskas katastrofas 1908. gadā.

Kosmiskais viesis sadalījās simtos vai pat tūkstošos fragmentu, kas nobira plašā apgabalā pār sniegotajiem laukiem. Gada laikā ir izdevies savākt visai daudz fragmentu, no kuriem daļa ir nonākusi laboratorijās, bet daļa glabājas pie kolekcionāriem, muzejos, kā arī īpašajās piemiņas medaļās.

Desmit šādas medaļas tiks pasniegtas Čeļabinskas meteorīta krišanas gadadienā notikušo disciplīnu zelta medaļniekiem.

"Mēs pasniegsim šīs medaļas tiem atlētiem, kas todien izcīnīs zeltu, jo gan meteorīta krišana, gan Olimpiskās spēles ir globāls notikums," pastāstīja Čeļabinskas reģiona kultūras ministrs Aleksejs Betekhtins.

Kopumā ir izkaltas 50 piemiņas medaļas. Papildus desmit medaļām, kuras saņems olimpisko spēļu zelta medaļnieki, viena tiks nodota Čeļabinskas muzejam, vēl viena tiks nodota Soču pilsētas pārstāvjiem, bet pārējās varēs iegādāties kolekcionāri.

Medaļas ir veidotas no zelta un sudraba. To centrā iestiprināts neliels meteorīta fragments.

Jāpiebilst, ka Čeļabinskas sadursmes piemiņas medaļas tiks pasniegtas papildus zelta medaļām.

2014. gada 15. februārī medaļas tiks izcīnītas šādās disciplīnās:

  • ātrslidošana (1500m vīriešiem) - H. Silovs
  • šorttreks (1000 m sievietēm, 1500 m vīriešiem)
  • distanču slēpošana (sievietēm)
  • tramplīnlēkšana (K-125 vīriešiem)
  • kalnu slēpošana (supergigants sievietēm) - A. Āboltiņa
  • skeletons (vīriešiem) - M. un T. Dukuri

Ja tev nav nekādas izredzes iegūt šīs unikālās meteorīt-medaļas, tad zini, ka Čeļabinskas meteorīta fragmentus šobrīd var iegādāties arī kolekcionāri. 2-3 gramus smagi paraugi izmaksās no 50 līdz 75 USD, bet 5-10 gramus smagi eksemplāri jau 200 USD un vairāk.

collectSPACE

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!