ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Čiksulubas krāteris


Publicēts: 4.08.2008

Milzīgas sadursmes paliekas šeit uz Zemes iespējams palīdzēs izprast Marsu. Tā uzskata NASA planetārā ģeoloģe Adriana Okampo, kas pēta Jukatānas pussalā esošo Čiksulubas krāteri, kuru, kā uzskata zinātnieki, radīja asteroīda sadursme ar Zemi pirms aptuveni 65 miljoniem gadu.

Ģeoloģe uzskata, ka šādas sadursmes paliekas varētu daudz pastāstīt par planētu veidošanos un ģeoloģisko vēsturi. Viņas darbs šeit uz Zemes varētu palīdzēt izprast lielāko krāteri Saules sistēmā, kas atrodas uz Marsa. Šo milzeni radīja sadursme ar Plutona vai Mēness izmēra objektu.

Meksikas Čiksulubas krāteri radīja asteroīds, kurš ietriecās Zemē un izraisīja milzu katastrofu, kuras rezultātā, kā uzskata daļa zinātnieku, aizgāja bojā liela daļa uz Zemes dzīvojošo sugu, tai skaitā dinozauri. Asteroīds visticamāk trāpīja Karību jūrā un izraisīja milzu cunami.

Sadursmes rezultātā izsviestie iežu materiāli var sniegt atbildes par izmaiņām atmosfērā pēc katastrofas.

"Tā ir dabas radīta laboratorija, jo šī vieta ir līdzīga tām, kuras mēs varam atrast uz citām planētām, uz kurām cilvēks nevar nokļūt," pastāstīja Okampo.

Marsa krātera diametrs ir aptuveni 8500 kilometru. Čiksulubas krāteris salīdzinājumā ar sarkanās planētas brāli ir pavisam niecīgs - tikai 160 kilometri diametrā. Tagad to klāj gandrīz kilometru biezs nosēdumu slānis, kas sakrājiem miljoniem gadu laikā.

Čiksulubu izpēte varētu sniegt atbildes arī uz jautājumu, vai uz Marsa bija ūdens pēc sadursmes ar grandiozo objektu. Tagad uz sarkanās planētas ir atrasts sasalis ūdens. Zinātnieki uzskata, ka senatnē uz Marsa ir bijušas jūras, ezeri un upes, kuras varēja izzust pēc asteroīdu sadursmēm, kas izmainīja atmosfēru.

Reuters

Komentāri

  1. grifs99 tieši 4.08.2008 domāja šādi:

    Mana teorija ir tada kadrez Mars ir bijis tuvak zemei kad trapija marsa tas gigantiskais objeks marsa orbits ir novirzijies un tapec vis udes ir sasalis

  2. jopcik-popciks tieši 4.08.2008 domāja šādi:

    Mana teorija ir tāda,ka Marss pirms tās milzīgās (iespējamās) sadursmes ir bijis apdzīvots Zemes pavadonis.Sadursmes rezultātā,kā jau teica 'grifs99',Marsa orbīta novirzījās,un visa dzīvība gāja bojā dēļ aukstuma.Skatoties Marsa attēlus,tā vien gribas noslaucīt to milzīgo putekļu kārtu,lai atklātos pāri palikušās pilsētu drupas.
    Viens attēls īpaši liek aizdomāties.(šinī pat portālā,atradīšu).

  3. dziviba tieši 5.08.2008 domāja šādi:

    Njaa tur taja krateri, laikam ir kas tads, kas apgazis visu vesturi! Taja slani varbut ir kkas vel unikalaks, tikai mes to nezinam.






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!