ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Zemes ieži uz Mēness


Publicēts: 31.01.2019

Viens no Apollo 14 misijas laikā ievāktajiem Mēness iežu paraugiem (14321) atradās Kērtina universitātē Austrālijā. Starptautiska projekta ietvaros zinātnieki profesora Aleksandra Nemčina vadībā pētīja šo paraugu un atklāja, ka tajā atrodami minerāli, kuri ir tipiski Zemei, bet varētu būt ārkārtīgi reti sastopami uz Mēness. Nav izslēgta iespēja, ka minerāli no Zemes izmesti kosmosā, planētai saduroties ar lielu asteroīdu.

1,8 gramus smagajā paraugā sastopamie minerāli atgādināja granīta paveidu, kas ir bieži sastopams uz Zemes, bet ārkārtīgi rets uz Mēness. Paraugā tika atrasts arī kvarcs, kas ir vēl neparastāks atradums Mēness iežos.

Paraugā konstatētā cirkona (ZrSiO4) izpētes rezultātā izdevās noskaidrot, ka tā vecums varētu būt aptuveni 4 miljardi gadu, kas ir salīdzināms ar senākajiem iežiem uz Zemes. Piedevām šī cirkona īpašības būtiski atšķīrās no citiem Mēness iežos atklātajiem un analizētajiem cirkona paraugiem. Apollo 14 misijas paraugā esošais cirkons bija līdzīgāks uz Zemes atrodamajam minerālam. Paraugā konstatētais minerāls ir veidojies zemā temperatūrā, visticamāk vidē, kur bijis pieejams ūdens un skābeklis. Zemes gadījumā šādi apstākļi varēja būt sastopami aptuveni 20 km dziļi garozā, savukārt Mēness gadījumā nepieciešamos apstākļus modeļos izdevās "atrast" aptuveni 170 km dziļumā. Tā kā tiek uzskatīts, ka Apollo 14 savāktie paraugi ir Imbrium baseina veidošanās liecinieki, tad Mēness izcelsmes versija ir mazāk iespējama. Imbrium baseina sadursmes dziļums varētu būt no 30 līdz 70 km. 

Nemčins atzīst, ka daudz lielāka iespēja ir, ka šie minerāli ir izmesti no Zemes lielas sadursmes rezultātā, nevis ka uz Mēness lokāli ir pastāvējuši nepieciešamie apstākļi. Vēlākos Mēness attīstības periodos sadursmes ar kosmiskajiem objektiem ir "samaisījušas" Zemes minerālus ar Mēness iežiem. Šāds scenārijs nešķiet absurds. Tiek pieņemts, ka aptuveni 10^7 vai pat 10^8 kilogrami Zemes iežu atrodas uz Mēness, kas sastāda aptuveni 0,05 līdz 0,5% no Mēness regolīta slāņa (ja pieņem, ka vidējais biezums ir 10 metri).

Pētījums publicēts Earth and Planetary Science Letters (nav brīvās pieejas dokuments).

Curtin University

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!