ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Tiho centrālās smailes tuvplānā


Publicēts: 5.07.2011

2011. gada 10. jūnijā NASA Mēness izpētes zondes LRO kamera tika pagriezta, lai varētu nofotografēt iespaidīgu saullēktu virs Tiho krātera, kurš ir viens no vispazīstamākajiem objektiem uz Zemes pavadoņa virsmas.

Tiho krāteris ir iecienīts vaļasprieka astronomu izpētes objekts. Tā diametrs ir aptuveni 82 kilometri. Krātera centrā redzami sekundārie pakalni, kuri slejas aptuveni 2 kilometru augstumā virs krātera pamatnes, kura, savukārt, atrodas aptuveni 4700 metrus dziļāk nekā krātera mala.

Centrālo smaiļu nogāzēs redzami dažāda lieluma klinšu bluķi. Lai arī kāda būtu šo klinšu atsegumu izcelsme, mēs varam tikai iedomāties, cik priecīgi būtu ģeologi par iespēju paņemt paraugus no šīm klintīm, kuras no Mēness dzīlēm augšup izrāvusi iespaidīgā sadursme.

 

Tiho nogāzes un citi virsmas objekti ir stāvi un ar asām kontūrām, jo krāteris ir relatīvi jauns. Tas nav vecāks par 110 miljoniem gadu. Laika gaidā mikro un makrometeorīti nogludinās krātera malas un centrālās smailes pārvērtīsies par lēzeniem pakalniem. Uz Mēness ir vērojami daudzi krāteri, kuros šis erozijas process norit jau miljardiem gadu.

Kādā citā attēlā, kas fotografēts 2010. gada 27. maijā, redzams milzīgais klints bluķis, kuru no cita skatu punkta ir izdevies nofotografēt arī 2011. gada 10. jūnijā. Abos attēlos var pamanīt iespaidīgās plaisas, kuras visticamāk izveidojušās erozijas procesu rezultātā. Pēc daudziem miljardiem gadu lielais klints bluķis varētu būt pat noripojis līdz krātera pamatnei.

Lunar Reconnaissance Orbiter Camera

Komentāri

  1. kkk tieši 6.07.2011 domāja šādi:

    Reiz jau par to jautāju, tomēr, skaidrs nepalika. Vai tiešām tik dārgi piestiprināt kaut visparastāko "ziepjutrauku" fotoaparātu un nofotografēt normālu, krāsainu bildi ar skatu kādu cilvēks redzētu ja tur atrastos?

  2. peleks tieši 19.02.2012 domāja šādi:

    uzveido triskadrus no esosha,parklaj vienu ar zaljo krasu,vienu ar zilu,vienu ar sarkanu,apvieno un bus normala fochene :)

  3. rupucis tieši 20.02.2012 domāja šādi:

    Trīskrāsu bilde nebūs trīsreiz informatīvāka par melnbaltu. Nav vērts. Mēness ir visai melnbalts. Krāsu nianses parādās ar kartējošajiem spektrometriem, bet tie jau ir pavisam citi instrumenti - mazāka izšķirtspēja.






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!