ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Polārblāzmas rada arī ātrs Saules vējš


Publicēts: 12.10.2015

Oktobra sākums daudziem paliks atmiņā ar fantastiskajiem kāvu priekšnesumiem. Parasti ģeomagnētiskās vētras un ar to saistītās polārblāzmas ir koronālo masas izvirdumu sekas, kad milzīgi Saules matērijas mākoņi tiek izmesti no zvaigznes atmosfēras un pēc kāda laika sasniedz Zemi. Tomēr 2015. gada oktobra sākumā novērotās ziemeļblāzmas nebija saistītas ar izvirdumiem, bet gan ar ātru Saules vēju.

Polārblāzmas rodas, Saules matērijai saduroties ar Zemes magnetosfēru. Šī sadursme izraisa ģeomagnētisko vētru. Zemes magnetosfērā ieslodzītās lādētās daļiņas pa magnētiskā lauka līnijām brāžas iekšā Zemes atmosfērā, kur tās saduras ar skābekli un slāpekli, izsitot to elektronus no ārējām orbītām. Elektroniem atkal apvienojoties ar atomiem, mēs uz Zemes novērojam ziemeļblāzmu.

"Ģeomagnētiskās vētras, kuras rada ātras Saules vēja plūsmas, nav nekas neparasts," paskaidroja Leila Meisa no NASA Godārda Kosmisko lidojumu centra. "Ap Saules minimumu, kad tādas Saules aktivitātes izpausmes kā koronālās masas izvirdumi ir retums, šīs ātrās plūsmas ir visbiežākais ģeomagnētisko vētru un polārblāzmu cēlonis."

NASA






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!