ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Metāna superemitētāji


Publicēts: 26.10.2022

NASA EMIT (Earth Surface Mineral Dust Source Investigation) misijas viens no galvenajiem uzdevumiem ir kartēt minerālus, kādi paceļas augšup atmosfērā nozīmīgākajos Zemes tuksnešos. Šī informācija palīdzēs zinātniekiem izvērtēt putekļu ietekmi uz klimatu. Datos, kuri saņemti no kosmiskā aparāta, redzams, ka ne mazāk efektīvi var kartēt metāna emisijas.

EMIT 2022.gada jūlijā tika uzstādīts Starptautiskajā kosmiskajā stacijā. Kopš tā laika projekta zinātniskā komanda ir identificējusi vairāk nekā 50 metāna superemitētājus, kas atrodas Centrālāzijā, Vidējos Austrumos un ASV dienvidrietumu daļā. Superemitētāji ir cilvēku radītas ražotnes, parasti saistītas ar fosilo energoresursu ieguvi, atkritumu apsaimniekošanu vai lauksaimniecību, kur metāns tiek izdalīts atmosfērā lielos apjomos.

Metāns ir ļoti jaudīga siltumnīcas efekta gāze, kuras nonākšana atmosfērā būtu maksimāli jānovērš vismaz no tiem avotiem, kuri atrodas cilvēka pārziņā. Attiecīgi EMIT palīdzēs precīzi identificēt gan objektus, kuri ir būtiskākie atmosfēras piesārņotāji, gan novērot noplūdi ierobežojošo aktivitāšu panākumus. Lai arī metāns atmosfērā uzturas vien pāris gadu desmitus, tā kā tas ir aptuveni 80 reizes efektīvāks nekā ogļskābā gāze, ir ļoti būtiski nekavējoties samazināt nevajadzīgās noplūdes. Metāna apjoma samazināšanas rezultāti ir pamanāmi īsākos termiņos.

Dažas no EMIT novērotajām metāna noplūdes vietām ir milzīgas. Piemēram, aptuveni 3 kilometrus gara gāzes plūsma konstatēta Ņūmeksikā (ASV), kur atrodas viens no lielākajiem naftas ieguves apgabaliem pasaulē. Savukārt Turkmenistānā tika identificētas 12 noplūdes vietas netālu no ostas pilsētas Hazāras Kaspijas jūras piekrastē, kur izvietota natas un dabasgāzes infrastruktūra. Dažas no šīm noplūdes straumēm ir vairāk nekā 30 km garas. Aptuveni 5 km gara metāna izplūde konstatēta uz dienvidiem no Teherānas (Irāna), kur atrodas milzīgs atkritumu pārstrādes komplekss. Metāns ir viens no blakusproduktiem, kas rodas atkritumu izgāztuvēs.

Metāna izdales ātrums Ņūmeksikā ir 18 300 kg/h, Turkmenistānā - 50 400 kg/h un Irānā - 8500 kg/h.

Turpinot novērojumus, EMIT noteikti pamanīs arī citus metāna noplūdes avotus, gan agrāk zināmus, gan tādus, par kuriem nevienam nav bijusi ne mazākā nojausma.

NASA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!