ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Laikapstākļi ķīniešu gaumē


Publicēts: 16.08.2008

Cik gan bieži ir nācies bezspēcīgi dusmoties uz laikapstākļiem, kad gaidītās un vēlamās skaidrās debesis aizvelkas ar tumšiem mākoņiem un pēc neilga brīža sāk gāzt "kā pa Jāņiem". Cik gan daudz pasākumus ir izbojājusi pelēka un viendabīga mākoņu siena, no kuras rasina lietutelis. Cik gan daudz skaistu astronomisku notikumu ir gājis secen, jo tieši minūti pirms virs galvām sarodas negaidītie viesi - mākoņi. Vai tiešām cilvēks ir bezspēcīgs un tam atliek tikai paslēpties zem lietussarga?

29. vasaras olimpisko spēļu laikā Ķīna mazāk vai vairāk veiksmīgi demonstrē, ka cilvēki spēj kontrolēt laikapstākļus.

Atklāšanas dienā tika prognozēts negaiss un spēcīgas lietusgāzes, kuras nudien neiederējās grandiozajā ceremonijā. Lai novērstu šo laika kaprīzi, Ķīna noorganizēja lielāko un vērienīgāko lietus apkarošanas operāciju Ķīnas vēsturē. Pirmo reizi olimpiskajās spēlēs tika pielietota mākoņu izkliedēšana.

"Mēs izšāvām 1104 mākoņu izkliedēšanas raķetes no 21. dažādām vietām pilsētā laika posmā no 16 līdz 23:39 pēc vietējā laika, kas veiksmīgi pārtvēra lietus joslu, kura devās stadiona virzienā," pastāstīja Guo Hū, Pekinas pilsētas meteodienesta vadītājs.

Vietējā observatorija todien solīja spēcīgas lietusgāzes un 90% mitrumu.

"Šādos laikapstākļos lietus varēja sākties kuru katru mirkli, ieskaitot negaisu," piebilda Hū, kura komanda vēroja lietus mākoņu frontes virzību jau no 7:20 no rīta pēc vietējā laika.

Olimpiskās ceremonijas vadītājs Žangs Jimou uzskatīja, ka lietus ir lielākais drauds atklāšanas ceremonijai. Tā kā lietus tika veiksmīgi novērsts, šovs no "Putna ligzdas" iepriecināja miljardiem cilvēku pasaulē.

Apkārtējās provincēs lietus gan nolija bagātīgi. Baodingas pilsētā Hebei provincē vienas nakts laikā nolija 100 mm nokrišņu.

Zinātnieki norāda, ka šāda laikapstākļu manipulācija var izsaukt palielinātu sausumu vai gluži otrādi - plūdus. Laikapstākļu kontrole pagaidām ir maz izpētīts process ar neparedzamām sekām.

Xinhua

Komentāri

  1. dziviba tieši 16.08.2008 domāja šādi:

    Mums ar dazhreiz noderetu shadas raketes... Bet tomer- vai iejakshanas dabas procesos, nebus naidiga? Ko tu dot dabais- to daba pretii... mes postam vinju un vinja mus posta...

  2. dzimmijs13 tieši 19.08.2008 domāja šādi:

    Bet vai tad kaut kādas mākoņu izkliedēšanas veidus neveica krievi olimpiskajā astoņdesmitajā gadā virs Maskavas?






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!