ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Pazemes ūdens resursi apdraudēti


Publicēts: 17.06.2015

Aptuveni trešā daļa no Zemes lielākajiem pazemes ūdens krājumiem tiek strauji iztukšoti. Jāņem vērā, ka šobrīd nav zināms, cik daudz ūdens šajos krājumos vēl ir atlicis. Tas nozīmē, ka liela daļa Zemes iedzīvotāju tērē ūdeni, nezinot, cik ilgam laikam tā vēl pietiks. Šādi secinājumi iegūti Kalifornijas universitātes (UCI) vadītajā pētījumā, kurā izmantoti NASA GRACE satelītu savāktie dati.

"Fizikālie un ķīmiskie mērījumi ir nepietiekami," pastāstīja UCI profesors Džajs Famiglieti, kurš ir arī vecākais pētnieks NASA Reaktīvo dzinēju laboratorijā (JPL) ūdens jautājumos. "Ņemot vērā, cik ātri mēs iztukšojam pasaules pazemes ūdens resursus, vajadzētu organizēt vispasaules mēroga pētījumus, lai noskaidrotu, cik daudz ir atlicis."

Lai raksturotu pazemes ūdens resursu izmaiņas, izmantoti NASA GRACE satelītu mērījumi. GRACE ir divi mākslīgie pavadoņi, kas mēra Zemes gravitācijas lauku, kuru ietekmē ūdens masas. Pirmajā pētījumā izdevās noskaidrot, ka 13 no 37 lielākajiem pazemes ūdens resursiem laika posmā no 2003. līdz 2013. gadam tika tērēti straujāk nekā tie spēja atjaunoties.

Astoņos rezervuāros atjaunošanās nenotika vispār, bet piecos atjaunošanās bija minimāla, kas nozīmē, ka tie tiek aktīvi izmantoti, bet nedaudz ūdens tajos ieplūst. Visvairāk pazemes ūdens resursi tiek izmantoti tieši pasaules vissausākajos reģionos, kur tie ir praktiski vienīgais ūdens ieguves avots. Ņemot vērā klimata izmaiņas un populācijas pieaugumu, ūdens resursi varētu tikt izsmelti arvien ātrāk. Visapdraudētākā ir Arābu pazemes resursu sistēma, no kuras ir atkarīgi vairāk nekā 60 miljoni cilvēku. Otrais apdraudētākais ir Indijas baseins, kas atrodas Indijas ziemeļrietumos un Pakistānā. Trešais apdraudētākais ir Murzuka-Djado baseins, kas atrodas Ziemeļāfrikā. Pēdējā laikā liels sausums ir piemeklējis arī Kaliforniju, kura izmanto Kalifornijas centrālās ielejas baseinu. Tas ir nedaudz labākā stāvoklī, lai gan arī ir viens no apdraudētākajiem pazemes ūdens resursiem pasaulē.

Papildus bīstamību rada arī fakts, ka šobrīd nav zināms, cik daudz ūdens ir atlicis pazemes resursos. Piemēram, par Ziemeļrietumu Sahāras ūdens resursu sistēmu pieejamie dati norāda, ka šeit ūdens var beigties 10 līdz 21 000 gadu laikā.

"Mēs patiesībā nezinam, cik daudz ūdens atrodas šajos rezervuāros. Atlikušo resursu daudzums variē no desmitgadēm līdz tūkstošgadēm," piebilda Aleksandra Ričeja. "No ūdens atkarīga sabiedrība, kāda ir mūsējā, nevar ilgāk paļauties uz šādu nenoteiktību, jo īpaši tādēļ, ka pazemes ūdens izsīkst tik strauji."

NASA JPL

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!