ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Kas lācītim vēderā?


Publicēts: 5.08.2008

Mums ir Google Sky, Google Earth, Google Maps, Microsoft World Wide Telescope, kas spēj parādīt visumu un Zemes virsmu. Tagad būs arī vieta, kur paskatīties, kas tad Zemei vēderā. Rīt, 2008. gada 6. augustā 33. starptautiskā ģeoloģijas kongresa ietvaros, kas notiks Oslo, Norvēģijā, oficiāli tiks atklāts OneGeology projekts.

Šī projekta ietvaros ikvienam ir iespējams apskatīties, kas atrodas zem Zemes garozas. Visi ģeoloģiskie dati tiek apkopoti vienā, viegli lietojamā un interaktīvā kartē.

Projektā, kas ir daļa no Starptautiskā planētas Zeme gada pasākumiem, ir vairāki galvenie uzdevumi. Pirmkārt, projekta ietvaros tiek veidota "dinamiska, digitāla ģeoloģisko datu pasaules karte", kuras mērogs ir 1:1 000 000, kas nozīmē, ka 1 centimetrs kartē atbilst 10 kilometriem uz Zemes. Līdz šonedēļ notiekošajai publiskošanai būs apstrādāti aptuveni 60-70% no planētas virsmas.

Projekta mērķis ir ne tikai radīt šo karti, bet iesaistīt tajā pēc iespējas vairāk organizāciju. Datu iesūtīšanā un izmantošanā var piedalīties ikviens interesents. Projekta autori vēlas šo karti izveidot maksimāli saprotamu un vienlaicīgi zinātniski izmantojamu ikvienam, ieviešot vienotu formātu. Tie, kas darbojušies akadēmisko pētījumu jomā, droši vien ir saskārušies ar datu formātu atšķirībām. Ja piecas grupas ir veikušas pētījumus, visticamāk izmantotie datu formāti ne tikai atšķirsies, bet nebūs savietojami.

OneGeology projekta ietvaros tiek izmantots GeoSciML datu formāts, kas ir XML datu shēma, kas balstīta uz OGC GML valodas. Šis formāts ļaus zinātniekiem atzīmēt struktūras, vienības un fosīlijas.

Kartes un dati ir pieejami projekta portālā. Jāpiemin, ka patlaban šī aplikācija darbojas uz Microsoft Internet Explorer 6 un 7 versijām, kā arī ar Firefox 2 versijām. Lietotāja saskarne ir visai līdzīga Google Earth, kur jūs varat palielināt un samazināt aplūkojamo apgabalu. Papildus var izvēlēties dažādus datu attēlošanas veidus un katru slāni atsevišķi apstrādāt. Ir iespējams pārslēgt kursora tipu un iegūt informāciju par dažādiem ģeoloģiskajiem slāņiem un to sastāvu. Jāpiemin, ka ne visa aprakstošā informācija ir angliski, jo tomēr datu iesniedzēji nav tikai angliski runājošie. Napjūkiet, ja pēkšņi nākas lasīt informāciju par iežiem franču valodā.

Zinātnieki un projekta autori laika gaitā papildinās datus, tādejādi karte tiks pastāvīgi atjaunota un Zemes dzīlēs esošās bagātības nonāks Saules gaismā.

ars technica

Komentāri

  1. dziviba tieši 5.08.2008 domāja šādi:

    Izsklausas interesanti, japaskatas kas man zem majas atrodas :D

    Nez vai nafta :D






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!