ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Solanum watneyi


Publicēts: 26.02.2016

Slavenais kartupeļu audzētājs un biologs Marks Vatnejs tagad ir iemūžināts arī botānikas grāmatās, jo viņa vārdā ir nosaukts kāds savvaļas tomātu pārstāvis, kas pieder pie nakteņu dzimtas un aug Austrālijas ziemeļos - sausos un skarbos apstākļos.

Solanum watneyi ir neliela auguma (50-60cm) krūms. Sākotnēji tiek izdzīts viens stublājs, kas vēlāk sazarojas. Zari mēdz liekties uz leju, jo īpaši, kad ir pilni ar augļiem (ogām).

Zied no marta līdz maijam violetiem ziediņiem (pēc izskata atgādina ziedošus kartupeļus). Ogas ir ovālas, 2-2,5 cm garas. Negatavas tās gaiši zaļas ar tumšākām zaļām svītrām. Kad ogas ir nogatavojušās (aprīlis - jūnijs), tām ir raksturīga dzeltena nokrāsa ar tumši brūnām svītrām. Ēdamas, kas nozīmē, ka sēklu izplatību nodrošina dzīvnieki un putni, kas apēd ogas.

Augs aug smilšainās augsnēs, bieži sastopams ceļmalās.

Augs zināms jau kopš pagājušā gadsimta 80.gadiem, bet tika uzskatīts, ka tas ir Solanum eburneum paveids. Rūpīgāka izpēte ir ļāvusi noskaidrot, ka tas tomēr ir atšķirīgs un līdz ar to pelnījis pats savu vietu taksonomijā.

PhytoKeys

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!