ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Uz veselību!


Publicēts: 30.12.2013

Uzmanīgi aplūko spožo zvaigzni attēla centrā. Izskatās, ka tā tikko ir nošķaudījusies. Šāda aina būs vērojama vien dažus tūkstošus gadu, kas ir mirklis zvaigznes mūžā. Ja jūs turpinātu vērot šo zvaigzni vairākus gadus pēc kārtas, tad secinātu, ka šķavas to moka pastāvīgi. Jaunā zvaigzne izverd ļoti ātras un karstas gāzes zalves, kas, mijiedarbojoties ar apkārtējo vidi, ir radījušas veidojumus, kas pazīstami kā Herbiga-Haro objekti.

Vienas šādas zalves masa var būt līdzvērtīga Zemes masai. Tā tiek ietriekta apkārtējos mākoņos ar ātrumu vairāki simti kilometru sekundē. Veidojas triecienviļņi, kuru virzība, atšķirībā no lielākās daļas astronomisko fenomenu, ir novērojama cilvēka mūža ietvaros. Drīz šī zvaigzne beigs izverst matēriju un kļūs par pieaugušu zvaigzni, kāda ir mūsu Saule.

Šajā reģionā ir vairāki interesanti objekti. Attēla centrā redzama maiņzvaigzne V633 Cassiopeiae, kuras radītie Herbiga-Haro objekti (HH 161 un HH 164) veido pakavam līdzīgo cilpu pa labi no zvaigznes. Pa kreisi no V633 Cassiopeiae redzama vēl viena jaunā zvaigzne - V376 Cassiopeiae. Arī tās matērijas izvirdumi veido jaunu Herbiga-Haro objektu (HH 162).

Abas zvaigznes ir ļoti jaunas. Tās joprojām ieskauj putekļainais materiāls, no kura veidojās šīs zvaigznes.

Space Telescope

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!