ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Saules dvīne


Publicēts: 12.11.2007

Astronomi zināja, ka kaut kur plašajā visumā ir kāda zvaigzne, kas būtu ļoti līdzīga Saulei. Tagad viņi to atrada.

Lai gan laimīgā tikšanās ir maz iespējama, HIP 56948 atrodas tikai 200 gaismas gadu attālumā un patlaban ir visideālāk piemērotā kandidatūra „Saules dvīnes” titulam no četrām līdz šim atrastajām.

Šādas zvaigznes atrašana bija grūts uzdevums, jo mūsu sistēmas centrālajam spīdeklim ir ļoti unikāla ķīmiskā struktūra – ļoti zems litija saturs. Litijs ir viegls blakusprodukts zvaigznēs notiekošajiem kodolprocesiem.

Astronomi J. Melandezs un I. Ramirezs atklāja jauno zvaigzni, izmantojot Makdonalda observatoriju Teksasā. Vidējā izmēra zvaigzne ir atrodama Drakona zvaigznājā. Tā gan ir aptuveni miljards gadus vecāka par Sauli, kuras vecums tiek lēsts 4.6 miljardi gadu.

Agrāk šai kandidatūrai tika izvirzītas arī citas zvaigznes – Skorpiona 18, HD 98618 un HIP 100963. Lai gan šīs zvaigznes ir līdzīgas Saulei pēc daudziem parametriem, tomēr spektrogrāfijas dati parādīja, ka litija daudzums tajās ir daudz lielāks.

Saules dvīņu pētījumi ir svarīgi, jo Saule tiek lietota kā etalons daudzos mērījumos. Tomēr tā ir pārāk tuvu un spoža, lai to varētu pētīt gluži tāpat kā citas zvaigznes.

Saules dvīņu atklāšana palīdzēs astronomiem izprast zvaigžņu ķīmisko uzbūvi un papildināt mūsu Saules teorētiskos modeļus ar reālu objektu novērojumiem.

Komentāri

  1. Ainārs tieši 2.11.2009 domāja šādi:

    Šai zbaigznei ir pavadoņi? Tad jau diezgan reāla iespēja ka tur arī pastāv dzīvība!






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!