ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

RS Puppis gaismas izrāde


Publicēts: 18.12.2013

Lielāko daļu savas dzīves zvaigznes ir visai stabilas. Tās lēnām tērē kodolā apslēpto degvielu. Kad ūdeņraža rezerves sāk izsīkt, dažas zvaigznes pārtop par pulsējošām zvaigznēm, kuras periodiski izplešas un saraujas. Te tās ir spožākas, te atkal blāvākas. Viena no šādām maiņzvaigznēm ir RS Puppis, kuras masa aptuveni 10 reizes pārsniedz Saules masu.

RS Puppis, kura ir aptuveni 15 000 reižu spožāka par Sauli, atrodas aptuveni 6500 gaismas gadu attālumā. Izmantojot Habla teleskopu, astronomi piecas nedēļas novēroja šo spīdekli. RS Puppis ir cefeīda, kuas pulsācijas periods ir aptuveni 40 dienas, kuru laikā tās spožums palielinās piecas reizes.

Šo maiņzvaigzni ieskauj miglājs - biezi un tumši gāzes un putekļu mākoņi. 2010. gadā zvaigzne un tās apkārtne tika fotografēta piecu nedēļu garumā. Iegūtie fotoattēli ļāva izveidot video materiālu, kurā redzams, kā gaisma atstarojas miglājā.

Šis fenomens, kas pazīstams kā gaismas atbalss, putekļainajā RS Puppis apkārtnē ir īpaši labi novērojams. Kad zvaigzne izplešas un kļūst spožāka, mēs redzam, ka gaisma atstarojas no tālākajām putekļu un gāzes čaulām, radot ilūziju, ka gāze pārvietojas prom no zvaigznes.

Lai arī efekts ir skaists pats par sevi, tas nav galvenais iemesls, kādēļ zinātnieki novēro RS Puppis un citas cefeīdas. Šo zvaigžņu pulsācijas periods ir cieši saistīts ar spožumu, kas ļauj šos objektus izmantot attālumu noteikšanai tuvējā Visumā. Pirms dažiem gadiem astronomi analizēja RS Puppis gaismas atbalsi un noteica līdz šim precīzāko attālumu līdz šai cefeīdai. Tā kā šī tipa zvaigznes tiek izmantotas, lai kalibrētu citu attāluma noteikšanai izmantoto objektu attālumus, tad labāka izpratne par cefeīdām palīdz daudz precīzāk noteikt attālumus līdz tālākiem objektiem un aprēķināt Habla konstanti.

Space Telescope

Komentāri

  1. shauttra tieši 18.12.2013 domāja šādi:

    Tad jau sanāk, ka mēs redzam gaismas izplatīšanos ar gaismas ātrumu?

  2. Redaktors tieši 18.12.2013 domāja šādi:

    Jā, un šis fakts palīdzēja noteikt attālumu līdz RS Puppis ļoti precīzi.

  3. Bobis tieši 19.12.2013 domāja šādi:

    Kādēļ šai svaigznei mainās spožums? Tas ir kas līdzīgs pulsāram? Tas gan neizskaidro šo puslēšanas frekvenci.

  4. Redaktors tieši 19.12.2013 domāja šādi:

    Bobis >
    Tā ir maiņzvaigzne, konkrēti cefeīda. Tuvojoties savas dzīves beigu etapam šis zvaigžņu tips kļūst nestabils un periodiski uzpūšas un saraujas. Zvaigznei kļūstot lielākai, arī tās spožums pieaug, bet, kad tā atkal saraujas - spožums samazinās.

  5. Jupis tieši 19.12.2013 domāja šādi:

    Iespaidīgs video.






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!