ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Kosmiskie pulksteņi glabā Visuma noslēpumus


Publicēts: 3.07.2010

Starptautiska zinātnieku grupa izveidoja daudzsološu tehnoloģiju, kura ārkārtīgi precīzos kosmosa pulksteņus - pulsārus - varētu pārvērst vēl precīzākos laikrāžos. Šis pētījums, kuru vadīja zinātnieki no Mančesteras universitātes, palīdzēs gravitācijas viļņu meklējumos un Visuma noslēpumu atklāšanā.

Ja izdotos novērot gravitācijas viļņus, kuri ir mijiedarbojušies ar kosmiskajiem pulksteņiem un tos izmainījuši, zinātnieki varētu pētīt supermasīvo melno caurumu saplūšanu un labāk izprast apstākļus, kādi valdīja īsu brīdi pēc Lielā sprādziena.

Pētījumos tika izmantoti Lovela radioteleskopa gadu desmitos savāktie dati par pulsāriem.

Pulsāri ir rotējoši kolapsējušu zvaigžņu kodoli, kuri tika pirmo reizi atklāti 1967. gadā. To precīzā un stabilā rotācija palīdzēja atklāt pirmās planētas un nodrošināja iespējas pārbaudīt gravitācijas teorijas.

Tomēr jāatzīst, ka šī rotācija nav perfekta. Nelielās neprecizitātes ir ievērojami samazinājušas pulsāru izmantošanu kā precizitātes mērinstrumentus.

Profesora Endrjū Laina vadītā zinātnieku grupa izmantoja Lovela teleskopa datus, lai izskaidrotu šīs neprecizitātes un demonstrētu metodi, ar kuru to iespējams labot.

"Pat vislabākie cilvēka radītie pulksteņi ir jāpieregulē," skaidroja profesors Lains. "Mainīgā temeratūra, atmosfēras spiediens, mitrums vai lokālais magnētiskais lauks var ietekmēt pulksteni. Mums ir izdevies noskaidrot, kā varētu pieregulēt astrofizikālo pulksteni."

Pulsāra griešanās ātrums lēnām samazinās. Izrādās, ka pastāv divi palēnināšanās jeb bremzēšanas ātrumi, kuri nomainās pēkšņi un neprognozējami.

Šīs izmaiņas atspoguļojas pulsa jeb tikšķa formā, kuru izstaro pulsārs. Tādejādi iespējams konstatēt, kurš no diviem palēnināšanās ātrumiem šobrīd ir ieslēgts uz pulsāra. Zinot šo parametru, zinātnieki var veikt nepieciešamo pulksteņa matemātisko korekciju un izmantot pulsārus kā augstas precizitātes mērinstrumentus.

Šis atklājums liek cerēt, ka ātri rotējošos pulsārus varēs izmantot, lai atklātu gravitācijas viļņus.

"Astronomija atšķiras no pārējām zinātnēm ar to, ka mēs nevaram aiziet un tiešā veidā izmērīt zvaigžņu un galaktiku īpašības," teica profesors Džons Vomerslejs. "Šie parametri ir jāaprēķina, balstoties uz mūsu pieņēmumiem par to, kā darbojas Visums, kas nozīmē, ka iespēja izmantot pulsārus kā kosmiskos pulksteņus būtiski ietekmēs zinātnes attīstību un mūsu izpratni par Visumu."

Daudzās observatorijās astronomi mēģina atklāt gravitācijas viļņus, izmantojot pulsārus. Iespējams, ka tagad, izmantojot jauno korekcijas metodi, varētu izdoties noķert šos signālus, kuri slēpās pulsāru neregulārajā rotācijā.

The University of Manchester

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!