ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Daļiņu superpaātrinātājs


Publicēts: 6.07.2009

Ja CERN Lielais daļiņu paātrinātājs jums šķiet pietiekami jaudīgs, lai izraisītu pasaules bojāeju, tad ziniet, ka tepat, mūsu Piena Ceļa galaktikā ir ļoti daudz dabīgu daļiņu paātrinātāju, kuru spējas neskaitāmas reizes pārsniedz LHC.

Pateicoties unikālai "balistiskajai analīzei", kas tika veikta ar ESO VLT teleskopu un NASA Čandras rentgenstaru observatoriju, astronomi ir atrisinājuši vienu no lielākajām Piena Ceļa galaktikas mīklām. Science Express publicētais pētījums parāda, ka mūsu galaktikas kosmisko starojumu paātrina dabīgie daļiņu paātrinātāji - supernovas.

Apollo lidojumu laikā astronauti novēroja interesantus uzliesmojumus. Tie bija redzami pat caur aizvērtiem plakstiņiem. Šobrīd ir zināms, ka šo uzliesmojumu avots bija spēcīgs kosmiskais starojums, lādētas daļiņas, kas bija ieradušās no Piena Ceļa galaktikas, sasniegušas Zemi un regulāri bombardēja atmosfēru. Pat pārvarot milzīgus attālumus, starojums joprojām ir pietiekami spēcīgs, lai radītu traucējumus vai pat bojājumus elektroierīcēs.

Galaktiskie kosmiskie stari pārsvarā sastāv no protoniem, kas pārvietojas ar ātrumu, kas tuvs gaismas ātrumam.

"Ilgu laiku tika teoretizēts, ka šie superpaātrinātāji ir eksplodējušu zvaigžņu atliekas, bet mūsu novērojumi apstiprina šīs hipotēzes pareizību," teica Evelīna Heldere no Utrehtas universitātes.

"Varētu pat teikt, ka mēs esam noskaidrojuši instrumenta izmērus, kas spēj piešķirt daļiņām tādu enerģiju," piebilda pētījuma līdzautors Žako Vinks.

Pirmo reizi ir izdevies veikt mērījumus, kas palīdzēja noskaidrot vai zvaigznes sprādzienā var rasties tik daudz paātrinātu daļiņu, lai izskaidrotu kosmisko staru daudzumu, kas regulāri bombardē Zemes atmosfēru. Pētījumā ir izdevies ne tikai apstiprināt, ka sprādzienā daļiņas tiek paātrinātas, bet arī noskaidrot enerģijas daudzumu, kas tiek izmantots, lai piešķirtu daļiņām paātrinājumu.

"Kad zvaigzne sprāgst, veidojot supernovu, liela daļa sprādziena enerģijas tiek izmantota daļiņu paātrināšanai," teica Heldere. "Šī enerģija ir daļa no tās, kas tiek izmantota gāzes uzkarsēšanai. Par to liecina novērotā vēsākā gāze, nekā teorētiski vajadzētu būt."

Zinātnieki pētīja supernovas atliekas RCW 86, kuru 185. gadā novēroja Ķīnas astronomi. Tā atrodas aptuveni 8200 gaismas gadu attālumā dienvidu puslodē esošajā Cirkuļa zvaigznājā. Tā ir viena no vecākajām, reģistrētajām supernovām.

Izmantojot ESO VLT teleskopu, tika izmērīta gāzes temperatūra uzreiz aiz sprādziena triecienviļņa. Tāpat tika izmērīts triecienviļņa izplatīšanās ātrums, izmantojot datus no NASA Čandras rentgenstaru observatorijas. Izrādījās, ka tas izplatās ar ātrumu aptuveni 10 līdz 30 miljons kilometru stundā jeb 1-3% no gaismas ātruma. Gāzes temperatūra ir aptuveni 30 miljons grādu pēc Celsija. Karsti, bet ne tik karsti, cik vajadzēja būt, balstoties uz teorētiskajiem aprēķiniem, ņemot vērā triecienviļņa ātrumu. Gāzes temperatūrai vajadzēja būt vismaz 500 miljons grādi pēc Celsija.

"Iztrūkstošā enerģija darbina kosmisko starojumu," secināja Vinks.

ESO

Komentāri

  1. dzimmijs13 tieši 7.07.2009 domāja šādi:

    Nekur neatradu - bet vai nav zināms, kā ķīnieši nosauca - un kā skaidroja šo zvaigzni?

  2. Redaktors tieši 7.07.2009 domāja šādi:

    In the second year of the Zhongping reign period, in the 10th month, on a Guihuai day, a 'guest star' emerged within the Southern Gate," says an ancient Chinese journal of record, referring to an awesome celestial event that occurred on December 7, 185 AD. "It ...(had) scintillating, variegated colours, and it then grew smaller, until in the sixth month of the hou-year [July 5 to August 2, 186 AD] it disappeared." The "guest star" so vividly portrayed almost 2,000 years ago in the Astrological Annals of the Houhanshu has now been confirmed as the world's oldest recorded supernova.

  3. Ainārs tieši 7.07.2009 domāja šādi:

    Ee a kāds nezin,kas notiek ar LHC?Jau labu laiku nekas nav dzirdēts!

  4. Hmmzis tieši 7.07.2009 domāja šādi:

    - "Apollo lidojumu laikā astronauti novēroja interesantus uzliesmojumus Zemes atmosfērā. Tie bija redzami pat caur aizvērtiem plakstiņiem."Gadiijumaa nebija taa, ka shiis daljinjas sasniedzot acs tiikleni izraisiija tos "uzliesmojumus"? Ja atminja nevilj, tad ar Zemes atmosfeeru tam nebija nekaada sakara.
    http://lsda.jsc.nasa.gov/books/apollo/S4CH2.htm

  5. Redaktors tieši 7.07.2009 domāja šādi:

    Jā, uzliesmojumi bija saistīti ar daļiņu mijiedarbību ar acs stiklveida ķermeni. Piekoriģēju tekstu, lai nerodas pārpratumi.Paldies!

  6. rupucis tieši 8.07.2009 domāja šādi:

    Nebūtu korekti pārnovas saukt par instrumentiem, jo instrumentus veido cilvēki.
    Raksts tā arī nepaskaidro mehānismu, kā 1-3% no gaismas ātruma pārvēršas 99,999% no gaismas ātruma. Tur vajadzēja pastāstīt kaut ko par savērptu magnētisko lauku spēka līniju pārslēgšanos.Pētot kosmisko starus, diemžēl nākas meklēt to izcelsmi ar šādām, netiešām metodēm. Kosmisko staru protonu izcelsmi nevar izsekot pēc to ierašanās virziena, jo tas, kā jau lādēta daļiņa, nenāk pa taisni Galaktikas magnētisko lauku dēļ. Arī pēc pārnovu sprādzienu laikiem nav korelācijas, jo pārnovu triecienviļņi protonus paātrina ilgi pēc optiskā starojuma apdzišanas. rupucis






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!