ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Čūskas Mākonī dzimušās


Publicēts: 30.05.2014

NASA Spitzer teleskopa un Divu mikronu visu debesu izpētes programmas (2MASS) ietvaros izdevies iemūžināt jaunās zvaigznes, kas lēnām kūņojas ārā no putekļu un gāzu mākoņiem. Attēliem, kuri fotografēti infrasarkano staru diapazonā, piešķirtas krāsas, lai mēs varētu saredzēt jaunās zvaigznes, kuras attēlotas dzeltenos un oranžos toņos. Redzmās gaismas dipazonā šis reģions ir tīts tumšos mākoņos, bet garākie infrasarkanie stari spēj izlauzties cauri putekļiem, ļaujot ieskatīties jauno zvaigžņu bērnistabā.

Pa kreisi no centra redzamais tumšais laukums ir ļoti blīvs putekļu mākonis, kuram vietumis pat infrasarkanie stari nespēj izlauzties cauri. Tieši šādos sabiezējumos top jaunās zvaigznes.

Šis zvaigžņu veidošanās reģions, kas tiek dēvēts par Čūskas Mākoņa kodolu, atrodas aptuveni 750 gaismas gadu attālumā Čūskas zvaigznājā. Interesanti, ka šajā mākonī ir tikai relatīvi nelielas un vidējas masas zvaigznes. Tur nav masīvu un spožu zvaigžņu, kādas sastopamas Oriona miglājā. Mūsu Saule ir vidējas masas zvaigzne. Mūsdienās zinātnieki joprojām diskutē, vai Saule ir veidojusies zemas masas reģionā, tādā kā Čūskas Mākonis, vai arī lielas masas reģionā, tādā kā Oriona miglājs.

The Spitzer Space Telescope

Komentāri

  1. GunārsS tieši 31.05.2014 domāja šādi:

    Tā raustītā līnija, virs biezākā putekļu mākoņa ir tāda pati sakrtitība, kā zvaigznāji, vai tomēr kāds tuvāks, kustīgs objekts?






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!