ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

1000 reizes ātrāk par skaņu


Publicēts: 26.11.2013

Kad zvaigzne uzsprāgst kā pārnova, tā spoži spīd dažas nedēļas vai pat mēnešus, pēc tam pamazām apdziestot. Sprādzienā izmestais materiāls turpina spīdēt simtiem un pat tūkstošiem gadus pēc iespaidīgās katastrofas, veidojot krāšņas pārnovas atliekas. Kādēļ pārnovas atliekas spīd tik ilgi vēl pēc paša sprādziena?

Tiho pārnovas gadījumā zinātnieki ir noskaidrojuši, ka atsitiena triecienvilnis, kura ātrums aptuveni 1000 reizes pārsniedz skaņas ātrumu (Maha skaitlis 1000), uzkarsē pārnovas atliekas, liekot tām spoži mirdzēt rentgenstaru diapazonā.

"Mēs nevarētu pētīt senu pārnovu atliekas, ja nebūtu šis atsitiena triecienvilnis, kas tās izgaismo," pastāstīja Hiroija Jamaguči no Hārvardas-Smitsona Astrofizikas centra.

Tiho pārnovu 1572. gadā novēroja astronoms Tiho Brahe. Jaunās zvaigznes parādīšanās pārsteidza tos, kas uzskatīja, ka debesis ir pastāvīgas un nemainīgas. Spožuma maksimumā pārnova varēja sacensties ar Venēru. Aptuveni pēc gada jaunā zvaigzne pazuda.

Mūsdienās ir zināms, ka novērotais fenomens bija Ia tipa pārnova, kura rodas sprāgstot baltajam pundurim. Sprādziena brīdī izmestā matērija, tai skaitā tādi elementi kā dzelzs un silīcijs, sasniedza ātrumu aptuveni 5000 km/s.

Kad matērija ietriecās starpzvaigžņu vides gāzē, tika radīts triecienvilnis, kas mūsdienās turpina izplatīties uz ārpusi ar ātrumu, kas atbilst Maha skaitlim 300. Mijiedarbības rezultātā veidojās atsitiena jeb uz centru vērsts triecienvilnis, kura ātrums atbilst Maha skaitlim 1000.

 Šis centra virzienā vērstais triecienvilnis uzkarsē pārnovas atlieku gāzes un izraisa to fluorescēšanu rentgenstaru diapazonā.

"Pateicoties atsitiena triecienvilnim, Tiho pārnova turpina sniegt vērtīgu informāciju," teica pētījuma līdzautors Randals Smits.

Tiho pārnova tika pētīta, izmantojot kosmiskā aparāta Suzaku iegūtos datus. Zinātnieku komanda plāno analizēt arī jaunākas pārnovu atliekas, meklējot tajās līdzīgus centra virzienā vērstus triecienviļņus.

Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics

Komentāri

  1. Guntis tieši 26.11.2013 domāja šādi:

    Interesanti, interesanti...

  2. Edžuss tieši 11.04.2014 domāja šādi:

    Dažreiz šīs lietas šķiet prātam neaptveramas, visums mani vienmēr ir fascinējis.

  3. Pļāvējs tieši 14.04.2014 domāja šādi:

    Jo vairāk lasi jo baisāk sāk palikt :)

  4. mašīna tieši 25.04.2014 domāja šādi:

    Atcerēsimies, ka nekas tomēer beigu beigās nevar būt ātrāk par gaismu, tā kā viss šis ir vien piliens jūrā.

  5. mincis tieši 4.05.2014 domāja šādi:

    Masina. tev nav taisniba. Laiktelpas vilnis var parvietoties ar virsgaismas atrumu. Kvantu efekti saistitam dalinam notiek momentani.

  6. Rolands tieši 11.08.2014 domāja šādi:

    Kosmosa lietas gan ir interesamtas. Šī jau nu noteikti.






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!