ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Daremas astronomi apšauba tumšo pusi


Publicēts: 18.06.2010

Daremas universitātes astronomu jaunākais pētījums rosina domāt, ka tradicionālais uzskats par Visuma sastāvu varētu būt nepareizs. Utāns Savangvits profesora Toma Šenka vadībā analizēja Vilkinsona mikroviļņu fona anizotropijas zondes (WMAP) datus. Viņi secināja, ka kļūdas šajos datos varētu būt daudz lielākas nekā agrāk tika uzskatīts. Līdz ar to patlaban pieņemtais Visuma standarta modelis varētu izrādīties nekorekts.

WMAP zonde savu darbu uzsāka 2001. gadā. Tā mērīja kosmiskā mikroviļņa fona starojuma apjomu. Tas ir pāri palikušais siltuma starojums kopš Lielā sprādziena, kas piepilda Visumu. Kosmiskā mikroviļņu fona viļņu leņķiskais izmērs tiek saistīts ar Visuma uzbūvi. WMAP iegūtie rezultāti liecina, ka šie viļņi ir divreiz platāki par pilna Mēness diametru jeb aptuveni vienu grādu plati.

Pamatojoties uz šiem rezultātiem, zinātnieki secināja, ka Visums sastāv no 4% normālās matērijas, 22% tumšās matērijas un 74% tumšās enerģijas. Līdz pat mūsdienām turpinās debates par Visuma "tumšo pusi" un tās patieso dabu.

Savangvits un Šenks izmantoja astronomiskos objektus, kas radioteleskopos izskatās kā punkti, lai pārbaudītu kā tiek "nogludinātas" WMAP zondes izveidotās mikroviļņu fona kartes. Viņi atklāja, ka šī "nogludināšana" ir daudz lielāka nekā tika pieņemts agrāk. Tādejādi kosmiskā miroviļņu fona starojuma viļņu izmēri varētu būt noteikti neprecīzi. Tādā gadījumā šo viļņu šķērsizmērs ir daudz mazāks, kas varētu nozīmēt to, ka tumšās matērijas un enerģijas Visumā nav vispār.

"Kosmiskā mikroviļņu fona novērojumi ir spēcīgs kosmoloģijas ierocis un svarīgs sistemātisko efektu pārbaudes rīks. Ja mūsu rezultāti ir pareizi, tad izrādīsies, ka tumšā enerģija un eksotiskās tumšās matērijas daļiņas Visumā nav dominējošā vairākumā. Pierādījumi par Visuma "tumšo pusi" kļūs vājāki," skaidroja profesors Šenks.

Daremas astronomi sadarbojās ar starptautisku zinātnieku grupu, kuru veiktais pētījums rosina domāt, ka kosmiskā mikroviļņu fona struktūra nevar tikt izmantota kā neatkarīga tumšās enerģijas eksistences pārbaudes metode.

Ja tumšā enerģija eksistē, tā izraisa Visuma paātrināto izplešanos. Fotoni, kas ceļoja no kosmiskā miroviļņu fona uz WMAP zondi, lidoja cauri milzīgām galaktiku superkopām. Sākotnēji šie fotoni tiek novirzīti uz spektra zilo galu, kad tie ielido kopā, un pēc tam uz sarkano, kad tie galaktiku kopu pamet. Tādejādi abi efekti izlīdzinās. Gadījumā, ja galaktiku superkopas paātrināti attālinās viena no otras, pateicoties tumšās enerģijas darbībai, izlīdzināšanās nav ideāla, tādēļ fotoni ir novirzīti uz spektra zilo galu. Kosmisko mikroviļņu fona starojuma kartē būtu jābūt augstākas temperatūras apgabaliem vietās, kur fotoni ir ceļojuši cauri galaktiku superkopām.

Tomēr SDSS (Sloan Digital Sky Survey) projektā iegūtie dati, aplūkojot aptuveni 1 miljonu spožu sarkano galaktiku,  liecina, ka šāds efekts nav novērojams, tādejādi atkal apdraudot tradicionālo Visuma uzbūves modeli.

"Ja mūsu rezultātus apstiprinās jaunākie Visuma izpētes projekti, kas tiek veikti dienvidu puslodē, tad tas nozīmēs reālas problēmas tumšās enerģijas eksistencei," teica Utāns Savangvits.

Daži teorētiķi uzskata, ka tas būtu patiess atvieglojums tikt vaļā no Visuma "tumšās puses", jo paļaušanās uz nekonstatējamu matēriju, neatklātām eksotiskām daļiņām un mistisku enerģijas formu nav patīkama.

"Iespējams, ka standarta modelis ar noslēpumaino enerģiju un tumšo matēriju izdzīvos, bet ir nepieciešamas papildus pārbaudes. Eiropas PLANCK zonde, kas šobrīd mēra kosmiskā mikroviļņu fona starojumu, sniegs mums jaunu un precīzāku informāciju un palīdzēs atbildēt Visuma uzbūves un eksistences pamatjautājumus," piebilda profesors Šenks.

The Royal Astronomical Society

Komentāri

  1. Lāsēns tieši 18.06.2010 domāja šādi:

    pareizi jāsaka nevis uz spektra zilo galu,bet indigo.tā ir gaisma ar augstāko redzamo frekvenci,ko acs interpretē kā krāsu

  2. dulls tieši 18.06.2010 domāja šādi:

    Uz spektra Lāsēnu galu?

  3. Lāsēns tieši 18.06.2010 domāja šādi:

    Baltā krāsa man liekas ir visu krāsu summa

  4. poseidons tieši 18.06.2010 domāja šādi:

    Nu jau gan samuldējies. 390-750 nm, bet indigo krāsu klasificē kā 420-450 nm.
    Parasti jau piedodam, bet tev tomēr liela daļa izteikumu ir balstīti uz personīgo viedokli un ticību, nevis kādiem zinātniskiem faktiem vai teorijām.

  5. Lāsēns tieši 18.06.2010 domāja šādi:

    tas gan tā varētu būt,bet man liekas tā ir katra interpretācija kas tieši ir indigo krāsa,katrā ziņā violetajā galā.tas ko tu saki ir tava interpretācija

  6. Aivis tieši 18.06.2010 domāja šādi:

    Krāsu aiz zilās varavīksnē vai spektrā fiziķi sauc par violetu, tomēr īsti violetu krāsu cilvēks redz ja parastai zilai gaismai piejauc nedaudz sarkano. Saucamā "spektrāli violetā" (380nm līdz ~420nm) izskatās kaut cik violeta, ja blakus atrodas/spīd citas krāsas, bet tumsā viena pati violetā (400..405nm) LED drīzāk liksies zila. Tāpēc arī ir tās runas, ka violets nav spektra krāsa, bet varavīksnē pēdējā ir kāds zilās krāsas paveids. Fiziku, protams, tas nemaina, bet māksliniekiem šad tad patīk strīdēties. :) Par to atspēlēšos un pateikšu, ka mākslinieku nosauktās trīs pamatkrāsas dzeltens, sarkans un zils īsti neatbilst patiesībai. Pareizi ir dzeltens, purpurs (kas tikai attāli līdzinās sarkanajam) un gaiši zila (kas tomēr ir pilnīgi kas cits, jo gaiši zila krāsa atstaro zaļo, gaiši zilo un zilo gaismu, bet zaļā tikai zaļo, pārsvarā protams, jo nekas nav ideāls).:)

  7. poseidons tieši 18.06.2010 domāja šādi:

    Lāsēns: tieši tāpēc, lai nebūtu [mana] interpretācija, [tava] interpretācija, šādiem subjektīviem vērtējumiem prasās kaut kādi skaitlīši.
    Galu galā vecs večuks fiziski redz krāsas savādāk no jauna puikas (pat, ja smadzenes korekti kompensē šīs izmaiņas).

  8. Lāsēns tieši 18.06.2010 domāja šādi:

    Visa jūsu pasaule ir atvasināta no subjektīviem viedokļiem un interpretācijām,tad kad atnāk lāsēns,tad viss parādās īstajā gaismā(atveras acis) :D

  9. antons tieši 18.06.2010 domāja šādi:

    Beidzot parādās pierādījumi LS blefam? Ja Doplers zinātu, cik muļķīgi Vatikāns pielieto kustības nobīdi, tad viņš būtu bēdīgs. LS nav zinātniska hipotēze, jo LS,kāds tas ir definēts, nevar atkārtoties. Atkārtojamība ir zinātniskuma pamatprasība. Toties MS(mazie) novērojami pat mūsdienās un daudzi pagātnē. MS sagaida arī Putna ceļu. Kaut kad?! Lai dzīvo MS!

  10. Jupis tieši 18.06.2010 domāja šādi:

    >antons
    Respektīvi, Tu domā, piem., ja cilvēks nevar atkārtot pats savu nāvi (vai dzimšanu), tad uzskats, ka cilvēki mirst, ir nezinātnisks un nepareizs blefs?

  11. P tieši 18.06.2010 domāja šādi:

    >Jupis
    Diez vai tā bija domāts.
    Ja nomirst pats, pats, pats pirmais cilvēks, tad visi pārējie var izteikt pieņēmumus un minējumus, kas ar šo noticis - atpūšās, miris, guļ utt.
    Bet kad sāk mirt pārējie, tad palikušie sāk saprast un šo atkārtojojošos procesu nosauc par miršanu ;)

  12. dulls tieši 18.06.2010 domāja šādi:

    Noteikti atpūšās. :D

  13. Lāsēns tieši 19.06.2010 domāja šādi:

    Tālāk,ilgstošā procesā es parādīšu(pierādīšu) ka šī pasaule ir tikai vidējā statistiskā interpretācija(vēsturu summēšana) starp daudzām alternatīvajām pasaulēm,jeb kā cydonia saka - multiversa,kur katrs var izvēlēties vienu no stāvokļiem,jeb radīt(kolapsēt viļņu funkciju psī) tādu pasauli kādu grib,jeb kā ir teikts:pēc jūsu ticības jums notiks!

  14. Jupis tieši 19.06.2010 domāja šādi:

    >P
    Un kas Tev liek domāt, ka mūsu Visums un LS ir vienīgais, unikālais, ka citi Visumi neatkārto mūsu Visuma notikumus??? Ja dažādu cilvēku dzimšanu uzskata par notikumu, kam piemīt atkārtojamība, tad tāpat tam vajadzētu būt arī par dažādiem visumiem, nē?

  15. giforts tieši 19.06.2010 domāja šādi:

    Tā teikt reizēm liekas ka Lāsēns ir Muldašova latviskotā versija :D

  16. Marija Poika'ne tieši 18.06.2013 domāja šādi:

    ..skat.

  17. Jānis Mančinskis tieši 18.12.2016 domāja šādi:

    Sarkanas nobides proporcionalais pieaugums butu skaidrojams nevis ar arvien talak esoso kosmisko objektu attalinasanas atrumu un ta pieaugumu jo talak jo atrak- bet gan -logiski- jo talak tumsa materija un energija jo proporcionali lielaka gaismas sarkana nobide?Ja sarkana nobide z parsniegtu 1,tad objekti butu papira planuma,bet arsarkanas nobides kocepciju jasaskaras kad tiks parsniegta lidsineja 13,8 miljardi gaismas gadu roboeza- bet diametrala Visuma skersgriezuma tas jau ir izdarits,otralieta- ja melna enrgija un materija virzas ar atrumu,kas parsniedz gaismas atrumu ,tad tanav redzama saskana ar visparejo relativitates postulatiem un Minkovska lauka esoso gaismas konusu-tapec jau mes neredzam nakotni,jo gaisma nav pienakusi,un otradi tapat ar pagatni.

  18. Jānis Mančinskis tieši 18.12.2016 domāja šādi:

    alternativas rodas ikelastiga laika nullei tuvinata singularitate,piemeram,,no vakuuma izzuada elementardalina,cilveks spriez-tatad elimijas vai anhilejas, bet es saku aizslideja aiz pagatnes horizonta un aiz ta tad ari veidojas jauna alternativa.Nav taisniba Redam Bredberijam par pagatne nogalinato taureniti,jo izveidojas 2 altrenativas pec algebras vai 4 pec stereo geometrijas un taturpinasies ar izmainam katras altrnativas gadijuma lidz bezgaligam alternativu skaitam jo ja laiks ir bezgaligi saprotama dimensija/ tadpieram ,Zemei pietiks ari bezgaligi telpu,bet saprotams,kata alternativa ZEMEI viens vienigs telplaiks/ Varbut fantastiskak-jo laiks ir elastigs un reltivs-bet parto citu reizi pavestisu,ja vien jau tas jau nav izdarits.






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!