ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Viltus dubultzvaigzne


Publicēts: 25.03.2013

Attēlā redzamais objekts ir Jonckheere 900 jeb J900. Planetārais miglājs ir mirstošas zvaigznes pēdējie dzīves mirkļi. Šo objektu 1900. gados atklāja astronoms Roberts Jonkīrs. Putekļainais miglājs ir mazs, bet salīdzinoši spožs.

Lai arī šajā Habla teleskopa attēlā mēs šos objektus redzam skaidri un viegli varam pateikt, kurš ir miglājs, bet kura - zvaigzne, vājāka teleskopa īpašniekiem klājas daudz grūtāk.

Dvīņu zvaigznājā atrodamā J900 kaimiņš ir blāva zvaigzne, kas bieži vien rada problēmas. Tā atrodas tik tuvu miglājam, ka sliktos atmosfēras redzamības apstākļos šie abi objekti saplūst kopā. Protams, Habla teleskopam, kas atrodas augstu virs atmosfēras, ar šādām problēmām nav jāsaskaras.

Tā kā planetārais miglājs ir kompakts un salīdzinoši spožs, astronomi nereti ir ziņojuši, ka viņi šajā vietā redz dubultzvaigni.

J900 centrālā zvaigzne, kas tik tikko redzama šajā attēlā, ir daudz blāvāka nekā miglāja kaimiņiene. Miglājam ir izteikta bipolāra struktūra.

Space Telescope

Komentāri

  1. puuce tieši 3.04.2013 domāja šādi:

    Šādi rakstiņi dod stimulu kārtējo reizi izvilkt no šķūnīša teleskopu un kādu brīdi pie tā pasēdēt.Šovakar radās izdevība izmantot pāris stundas skaidra laika lai pavērotu šo planetāro miglāju, jo pirms tam traucēja pilnmēness un sniegputeņu sezona. Miglāju atrast izdevās diezgan viegli, jo tas atrodas debess apgabalā ar bagātīgi izkaisītām zvaigznēm.Tā nu sākot ar 60x palielinājumu miglāja vietā stabili redzama tikai spoža zvaigznīte, varbūūūūt mazliet garena un vēl tāda, ko īsti kā punktiņu nevar iefokusēt.Pie 120x jau pilnīgi noteikti redzama gan zvaigzne, gan nomācoši spožākais blakusesošais miglājs. Pēdējais ir jau kā objekts ar noteiktiem izmēriem(vairs nav punktveidīgs). 150x un 300x palielinājumu pielietošana pilnībā apstiprina redzēto.
    Gan URANOMETRIA 2000.0 gan otrā zvaigžņu kartē (nezinu nosaukumu) J900 ir atzīmēts kā PK 194+2.1 .
    Otra šīvakara objekta Bo1, kas atrodas apm. 2gr. uz Z no J900, meklējumi izrādījās bezcerīgi un palika bez rezultāta.






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!